Nakon legendarne opsade grada Alamo u Texasu, koju je započela meksička vojska 1836, Texas je postao republika, a devet godina kasnije pridružio se Američkoj Uniji. U Teksaškom nacionalnom pokretu nadaju se da će ponovo biti nezavisni. Iako ima veću podršku nego ranije, Pokret se u posljednje vrijeme suočavao s neuspjesima i nisu se uspjeli izboriti za referendumsko glasanje o secesiji Texasa ma predstojećim republikanskim izborima. Kritičari smatraju da je ova ideja unaprijed osuđena na propast. Ali predsjednik Pokreta Daniel Miller uvjeren je u konačni uspjeh njegove kampanje.

„Mislim da putanja kojom ide federalna vlada, putanja na kojoj je Texas, mislim da se krećemo u tom pravcu, tako da ili svjesnom odlukom ili kolapsom federalnog sistema u njegovoj nesposobnosti da ispuni svoje osnovne zahtjeve, mislim da će Texas biti nezavisna nacija u narednih 30 godina.”

U decembru je Pokret dostavio peticiju od 139.456 članova Republikanskoj stranci Texasa u Austinu, kojom su tražili da savjetodavni referendum o nezavisnosti ove savezne države bude uključen u izborne liste u martu 2024. godine. Prema izbornom zakonu Texasa, minimalni broj potpisa koji je potreban za razmatranje referenduma je "pet posto od ukupnog broja glasova koji su dobili svi kandidati za guvernera na posljednjim općim primarnim izborima u stranci". Posljednji republikanski izbori održani su 2022. godine, kada je bilo ukupno 1.954.172 glasa, a izabran je sadašnji guverner države Greg Abbott. Dakle, potrebno je ukupno 97.709 potpisa za razmatranje referenduma. Međutim, republikanska skupština Texasa odbacila je peticiju iz tehničkih razloga.

Tada su nacionalisti predvođeni Millerom „objavili rat teksaškim republikancima“ U januaru je Pokret podnio hitnu peticiju Državnom vrhovnom sudu kojom su zagovarali „pravo na samoupravljanje“, što je odmah odbijeno. Teksaški su secesionisti također krenuli zakonodavnim putem, a tadašnji je državni predstavnik Bryan Slaton u martu 2023. predstavio prijedlog zakona kojim se poziva na referendum o tome “treba li država istražiti mogućnost nezavisnosti Texasa”, ali prijedlog nije prošao zakonodavnu komisiju. To se dogodilo nakon što je Republikanska partija Texasa odobrila pozive na referendum o tome da li država "treba ponovo potvrditi svoj status nezavisne nacije" na konvenciji u junu 2022. u Houstonu. Ovi potezi izazvali su sve veći interes za ono što bi se dogodilo ako Texas ipak glasa da ponovo postane nezavisna republika.

Miller je tada izjavio: “Federalni sistem je slomljen i Teksašani plaćaju cijenu. Za Teksašane je logičnije da vladaju Texasom.” On je okrivio saveznu vladu za rastuće cijene plina i namirnica, uz sve veći državni dug, dodajući: "da se to moglo popraviti, bilo bi popravljeno."

Na svojoj web stranici Teksaški nacionalni pokret tvrdi da bi nezavisni Texas u početku trebao nastaviti koristiti američki dolar kako bi osigurao "ekonomsku stabilnost", što znači da će kamatne stope i dalje biti pod kontrolom Federalnih rezervi. Dugoročno gledano, pozivaju Texas da traži “pregovaračku valutnu uniju sa Sjedinjenim Državama”, slično euru, koji je valuta 20 evropskih zemalja. Ako ovo nije u ponudi, "Texas će istražiti kretanje prema vlastitoj valuti što je prije moguće."

Miller je za Newsweek rekao da Texas "neće imati obavezu da plati dio duga akumuliranog u federalnom sistemu" i sugerirao da će to hoće li nezavisni Texas prihvatiti udio ovisiti o pregovorima s Washingtonom o trenutnoj vladinoj imovini, uključujući i ono što će dobiti od američke vojske. Program Pokreta također poziva na uspostavljanje nezavisne teksaške vojske.

Prema Milleru, TNM želi da "Sjedinjene Države i Texas održavaju neometano međusobno kretanje ljudi i robe" ako se raziđu. Na svojoj web stranici grupa ukazuje na odnos SAD-a s Mexicom kao na model i navodi da bi se Texas "spremno kvalificirao" za američki savezni program ukidanja viza, koji omogućava građanima iz 41 zemlje da uđu u SAD na 90 dana bez potrebe za vizom.

Napetosti su porasle u januaru između teksaških i saveznih vlasti zbog imigracije, a guverner Greg Abbott blokirao je službenike Carinske granice i zaštite (CBP) da patroliraju u Shelby Parku u Eagle Pass-u, koji je najfrekventnija tačka za ulazak migranata.

Dvanaestog januara žena i dvoje djece udavili su se dok su pokušavali preći rijeku Rio Grande nasuprot Eagle Passa. Dva dana kasnije, Ministarstvo domovinske sigurnosti poslalo je pismo o prekidu dužnosti glavnom tužiocu Texasa Kenu Paxtonu, dajući državnim vlastima rok do 17. januara da dozvole federalni pristup granici ili se suoče s mogućim pravnim postupkom. Kao odgovor, Paxton je odbio odustati, a njegov ured je obećao: "Texas se neće predati Bidenovoj destruktivnoj politici otvorenih granica."

U Teksaškom nacionalnom pokretu tvrde da je „federalni sistem propao i da Teksašani plaćaju za to cijenu. Mnogo više ima smisla da Texasom upravljaju njegovi stanovnici.“

Politički analitičari kažu da nije moguće da se Texas osamostali od SAD-a mirnim putem. Osim toga, stručnjaci kažu da mnoge države, kao i Texas, zavise od federalnog dolara. Ukoliko bi se neka od njih željela odvojiti i osamostaliti, morala bi prije toga značajno povećati svoje prihode od poreza i naknada kako bi bila sposobna osigurati minimum usluga koje država pruža građanima.  

Debata o nezavisnosti Texasa pojavila se usred jedne šire rasprave o jedinstvu i održivosti Sjedinjenih Država, koje se suočavaju sa političkim tenzijama. U februaru 2023. godine kongresmenka Taylor Green inicirala je vatrenu diskusiju pozivajući na „nacionalni razlaz“, koji bi značio podjelu na crvene i plave države i smanjenje utjecaja federalne vlade. Ispitivanja javnosti nakon toga pokazala su da je 23% Amerikanaca za tu ideju, dok je 62% protiv, a 15% je odgovorilo da nisu sigurni za šta bi se opredijelili.

Nakon što je Vrhovni sud Colorada u decembru presudio da je Donald Trump po Ustavu „nepodoban za drugi predsjednički mandat“ Green je putem platforme X ponovila svoj poziv.

Ova republikanka iz Georgije je napisala: „Amerika je u ustavnoj krizi. Administracija omogućava totalnu invaziju na granice i udomljava ilegalne imigrante. Sudovi sprovode pravnu tiraniju. Vlada se politički naoružava protiv naroda. Uskoro će nacionalni razlaz postati jedina opcija“.

Miller je rekao da je njena izjava bila „korisna“, ali je odbio ideju da Amerika bude podijeljena između demokrata i republikanaca. „Ovo je unija 50 suverenih država. Zemlja se ne može podijeliti na političkoj osnovi nego je na svakoj državi da odluči želi li ostati u Federaciji jer su se u nju i udružile na dobrovoljnoj osnovi.“

Istraživanje koje je u Californiji proveo Berkeley institut za vladine studije pokazalo je da bi 44% demokrata podržalo da se ponudi „glasački listić na kojem se građani opredjeljuju da li žele da California proglasi nezavisnost od SAD-a. U još nekim državama, poput New Hampshira, postoje aktivni pokreti za nezavisnost. 

Apokaliptični pogled na secesiju nudi nadolazeći film Alexa Garlanda pod nazivom „Građanski rat“, s Kirsten Dunst i Nickom Offermanom u glavnim ulogama, a trailer je objavljen u decembru. U ovoj igri intenzivnih političkih podjela u Americi, 19 država napustilo je uniju, formirajući frakcije poput saveza Floride i onoga što Offermanov predsjednik SAD-a u tri mandata nevjerovatno naziva „takozvanim zapadnim snagama Texasa i Californije“, što je izazvalo otvoreni rat sa američkom vojskom.

Na jednom snimku, militanti drže grupu novinara i civila na nišanu, od kojih jedan kaže: "Mi smo Amerikanci, OK?" Jedan od naoružanih ljudi, kojeg igra Jesse Plemons, pita: „U redu, ali kakav si ti Amerikanac?“

Ako tenzije pređu u krizu, postoji mnogo frakcija, uključujući teksaške nacionaliste, spremne da transformiraju političku geografiju Sjeverne Amerike. Velika ironija može biti da je jedina sila koja je dovoljno jaka da sruši Sjedinjene Države, sigurno najmoćniji politički entitet u ljudskoj historiji, ona sama. Što se tiče Millera, na pitanje o vjerovatnoći da će Texas biti nezavisna država za 30 godina, on nije pokazao ni tračak sumnje. Učesnik kampanje jednostavno je odgovorio: "100 posto."

(Izvor: Newsweek)