Afganistan se suočava sa jednom od najvećih kriza u posljednjih nekoliko godina, čemu je u velikoj mjeri doprinijelo povlačenje američkih vojnika iz zemlje. Takva konstalacija odnosa na terenu najviše je odgovarala Talibanima, koji su iz ruralnih dijelova počeli sa zauzimanjem urbanih sredina. 

Talibanska ofanziva prijeti da pokrene novi migrantski val prema Evropi, što bi stvorilo dodatne probleme evropskim zemljama koje se već godinama unazad suočavaju sa problemima vezanim za migrantsku krizu. 

Ozbiljnost trenutne situacije u Afganistanu uočile su i američke vojne snage, koje su uprkos povlačenju iz Afganistana u prethodnih nekoliko dana učestvovali u zračnim napadima na položaje Talibana. 

Američka podrška vojsci Afganistana bila je osjetna na području tri veća afganistanska grada Kandahara, Herata i Lashkar Gaha. 

Talibani su otvorili više frontova, bazirajući se na napade prema urbanim centrima što je u velikoj mjeri iznenadilo afganistansku vojsku, koja se sa sličnim napadima Talibana nije susrela dugo vremena. Ovakvo stanje sasvim sigurno govori o tome da Talibani nastoje iskoristiti momenat povlačenja većeg dijela američkih vojnika i ovladati nekim od urbanih centara. 

Talibani su u nedjelju krenuli i sa napadima na aerodrome u Kandaharu i Haratu, koji predstavljaju najveće i najvažnije aerodrome u državi nakon onog u Kabulu. U talibanskim raketnim napadima na navedena dva aerodroma načinjena je i materijalna šteta na pistama. 

Jedan od prioriteta za Talibane u ovom periodu jeste doći do urbanih centara u kojima se nalaze zatvori sa nekoliko hiljada talibanskih vojnika, te iste osloboditi. Ukoliko uspiju u svom planu, to bi im u velikoj mjeri dalo prednost na terenu u predstojećim borbama sa afganistanskim snagama.