Vijesti iz Afganistana idu od loše ka gorem. Od petog jula talibani su zauzeli 122 okrug, afganistanske snage se predaju a talibani oduzimaju oružje. Afganistanci bježe. Na sjeveru, gdje su se borbe ove sedmice pojačale proteklih je dana raseljeno više od 56 000 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda. Očekuje se da će povlačenje američkih snaga pogoršati sukob i izazvati veliku izbjegličku krizu.

Nakon više od 40 godina rata, izbjegličke krize Afganistanu su nažalost realnost. U svijetu postoji gotovo tri miliona registriranih afganistanskih izbjeglica, što je otprilike jedan od 10 izbjeglica na svijetu. Ali sljedeća kriza mogla bi biti posebno teška jer svjedočimo pobuni, nasilju, povlačenju SAD-a i teškim sušama.

Oni koji bježe vjerojatno će potražiti spas u Pakistanu i Iranu, u kojima je već nekoliko miliona afganistanskih izbjeglica. Posljednjih godina Teheran i, u manjoj mjeri, Islamabad pokušavaju deportirati ljude natrag u Afganistan zbog ekonomskih i sigurnosnih troškova njihovog smještaja. Ujedinjeni narodi procjenjuju da se ove godine oko 585 000 "povratnika bez dokumenata" iz Irana i gotovo 7 000 povratnika iz Pakistana vratilo u Afganistan.

Evropa je putem Sredozemnog mora postala sve popularnije odredište afganistanskih izbjeglica, ali države Evropske unije deportirale su hiljade Afganistanaca. Pojačane borbe na sjeveru Afganistana znače da će se i srednjoazijske države suočiti s navalamom izbjeglica. U ponedjeljak, nekoliko dana nakon što su talibani zauzeli glavni granični prijelaz s Tadžikistanom, tamo je pobjeglo više od 1.000 afganistanskih vojnika. Civili će vjerovatno za njima.

U slučaju izbjegličke krize, mnoge će se zemlje suočiti s međunarodnim pritiskom da prihvate afganistanske izbjeglice. Ali bit će i unutarnjih pritisaka da ih se ne prihvati. U Pakistanu, koji gradi ogradu duž granice s Afganistanom, otkriveno je da je ključni osumnjičenik za nedavni teroristički napad prošle sedmkice afganistanskog porijekla. "U više navrata kažemo da su afganistanske izbjeglice naša braća i sestre, ali došlo je vrijeme za njihov dostojanstven povratak", rekao je pakistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Moeed Yusuf.

Najmanje politički rizična opcija za afganistanske susjede je smještaj izbjeglica u objekte neposredno preko njihovih granica, nadajući se da će im Ujedinjene nacije i organizacije za pomoć pomoći u finansiranju. Države EU, a posebno one koje su sudjelovale u NATO misiji, također bi trebale finasirati dio smještaja afganistanskih izbjeglica. Posljednjih godina deportirali su ih pod izgovorom da su ekonomski migranti, a ne ratne izbjeglice. Zemlja je sada uvučena u građanski rat u punom obimu.

Sjedinjene Države trebale bi pojačati finansiranje UN-ovog Visokog povjerenika za izbjeglice i srodnih institucija kako bi osigurale da Pakistan, Iran i države Srednje Azije imaju podršku koja im je potrebna za pomoć afganistanskim izbjeglicama.

Washington, u dogovoru s Kabulom, afganistanskim susjedima, zemljama NATO-a i međunarodnim organizacijama za pomoć, također bi trebao potaknuti talibane da uspostave sigurne zone za ljude raseljene unutar Afganistana. Najbolji način za suočavanje s izbjegličkom krizom je davanje ljudima manje poticaja za odlazak. Kako se borbe pojačavaju, to će biti teško napraviti. Dok Afganistanci i dalje bježe od nasilja, trebat će im pomoć i to brzo.