Premijer Španije Pedro Sanchez najavio je da je na neko vrijeme otkazao svu svoju javnu političku agendu kako bi razmislio hoće li ostati na funkciji nakon optužbi o njegovoj supruzi Begoni Gomez da je uticala na poslovni svijet i da je umiješana u korupciju, javlja Anadolu.

Sanchez je najavio da će razmotriti opciju ostavke nakon što je sud u Madridu pokrenuo istragu po tužbi koju je protiv njegove supruge podnio desničarski sindikat “Čiste ruke“.

Gomez se tereti da je zloupotrijebila njen uticaj u poslovnom svijetu i bila umiješana u koruptivne radnje.

Sanchez je tim povodom objavio duži tekst na društvenoj mreži X i optužio opozicionu desnicu za klevetu i neprihvatanje izbornog poraza.

“Hitno moram da odgovorim na pitanje da li da nastavim na čelu vlade ili da se odreknem ove visoke časti? Da li se isplati?“, naveo je Sanchez i dodao je da je na neko vrijeme otkazao sve javne sastanke i da mora da razmisli o ovim pitanjima.

Najavio je da će odluku saopćiti na konferenciji za novinare 29. aprila, a španski mediji su takav potez nazvali iznenađenjem.

Naglasio je da ima političku odgovornost, dužnost javnog servisa, da nikada ne bježi od dužnosti i odgovornosti, da voli svoju zemlju i da želi da ide naprijed.