Tokom višegodišnjeg boravka u Afganistanu, američki vojnici su u formiranim vojnim bazama uz mnogobrojno osoblje iz SAD-a, često zapošljavali i radnike iz različitih dijelova svijeta. Također, zbog potrebe za komuniciranjem sa lokalnim stanovništvom, američki vojnici zapošljavali su i određen broj visokoobrazovanih Afganistanaca. 

Oni su najčešće bili uposleni na poslovima prevodioca i vodiča, a u odnosu na prosječna primanja u Afganistanu, njihove plate su bile znatno bolje, što je domaće stanovništvo u velikoj mjeri privlačilo da se opredijeli za rad sa američkim vojnicima, ali i ostalim strancima, koji su od početka rata bili prisutni kao pripadnici različitih misija u Afganistanu. 

Odlukom o napuštanju Afganistana, započelo je povlačenje američkih vojnika i pratećeg uposlenog kadra koji je radio u mnogobrojnim bazama. 

Talibani koji pod svojom upravom drže značajan dio Afganistana u prošlosti nisu blagonaklono gledali na svoje sugrađane koji su radili za strane vojnike, pa s razlogom mnogobrojni Afganistanci nakon povlačenja američkih snaga iz njihove zemlje sada strahuju za svoju budućnost. 

Iako su Talibani objavili da neće ugrožavati sigurnost onih koji su radili za strane vojske i organizacije, to ne sprječava mnogobrojne Afganistance da traže azil u Sjedinjenim Američkim Državama, bojeći se za svoje živote. 

Prema podacima koje prenose strani mediji, mnogi koji su aplicirali za izlazak iz Afganistana s obrazloženjem da se boje za svoju sigurnost, jer su radili za američku vojsku, nisu u prilici dobiti povratne informacije o tome, kada će i da li će uopće moći otići iz zemlje. 

Neizvjesnost postaje sudbina mnogobrojnih visokoobrazovanih Afganistanaca koji neprestano provjeravaju da li će u konačnici biti sretnici i napustiti nestabilni Afganistan. 

Talibani nastoje izgraditi imidž ozbiljnih političkih predstavnika koji su u prethodnim sedmicama nudili saradnju Kini, ali i Turskoj, koja je veoma zainteresirana da preuzme nadležnosti nad aerodromom u Kabulu, koji važi za jedan od najnesigurnijih u ovom dijelu svijeta.