Na jednom ozbiljnom internetskom forumu, koji broji nekoliko hiljada članova, administratorima je za samo sat vremena pitanje: “Hoće li biti rata?” postavljeno najmanje 20 puta. Nijednom nisu objavili odgovor, uz obrazloženje da niko na to pitanje i nema pouzdan odgovor. Ali ljudi pitaju. Gdje god da osluhnete, rat je tema razgovora. Razgovarajući s ljudima možete jasno osjetiti napetost, iščekivanje. Strah ili paniku ne, ali kao da svi mirno čekaju da počne.

Nedostatak kredibilnog odgovora i jasnih uputa građanima od onih koji su izabrani ili nemetnuti, u ovoj situciji to više nije toliko ni važno, samo povećava napetost. Dok građani čekaju šta će se sljedeće desiti, oni koje su birali da ih “predstavljaju i vode” ne obaziru se na njihove strahove, strahove onih koji su već jednom preživjeli sličnu situaciju. Dok se vi pitate hoće li vaša djeca sutra biti sigurna, lideri “trojke” i njihovi sateliti bave se trivijalnim stvarima.

Elmedin Konaković izvodi jezičke akrobacije i drži maratonske monologe kako bi opravdao svoga kuma Gordana Memiju i ostale uhapšene pa osumnjičene perače novca narko-kartela. Nermin Nikšić reže tortu da proslavi godišnjicu u premijerskoj fotelji, iako se nema čime pohvaliti, zajedno s opskurnim ministrom MUP-a Ramom Isakom, koji organizuje svečani doček kolega iz pritvora.

Edin Forto sakrio se u mišiju rupu da ga se neko ne sjeti u vezi s pranjem novca za narko-kartel, zato je isturio Sabinu Ćudić da priča o pravosudnoj mafiji, istu onu mantru koju ponavlja i Konaković.

Iako Elmedin Konaković priča kako njegovi pajdaši ništa nisu krivi, činjenica je, a Sud je to potvrdio, da je prljavi novac narko-kartela opran preko Federalne uprave policije. To je rijedak, vjerovatno jedini slučaj u svijetu, da je narko-kartel oprao novac pomoću policije. Ima li veće sramote od toga? Odgovor je, ima. Da narko-kartel upravlja državom i “procesima” kako neki vole reći.

Nemojte njih pitati za rat, jer jedini rat kojeg se oni boje jeste rat protiv organiziranog kriminala. To čega si vi plašite, vaša je stvar.

Birali ste i eto vam.