Predsjednik entiteta Rs Milorad Dodik rekao je da će njegova vlada zasjedati 2. maja u Srebrenici, gdje će biti prisutno kompletno republičko rukovodstvo, koje će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare.

Dodik je rekao da Rs neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Generalnoj skupštini UN, jer je sve što je u njoj napisano laž.

On je istakao da iz tog razloga Rs nema namjeru stavljati u školske udžbenike nametnutu priču o genocidu, niti će obilježavati taj dan kako drugi žele, ali je spremna da Bošnjake pozove na život u miru.

"Ali, BiH na bazi toga da se jedan narod u njoj kvalificira kao genocidan, a drugi slavodobitan, ne može živjeti", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Dodik je naveo da se Rs ne odriče Srebrenice kao svoje lokalne zajednice i prihvata dešavanja u tom mjestu 1995. godine kao zločin.

"Ako nam bude pružena prilika 2. maja ćemo odnijeti vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga. Ne bojim se da bi mogao da prođem kao /predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić koji je došao da se pokloni žrtvama, izjavi saučešće, a dobio je kamen u glavu i niko za to nije odgovarao", rekao je Dodik.

On je naveo da je „problem odnos bosanskih muslimana prema događajima i narodima u BiH, jer kao narod koji sebe smatra većinskim trebalo bi da budu zainteresirani za BiH, a rade sve da učine gotovo neizdrživom poziciju jednog naroda“.

"Iz tog razloga mi nećemo da budemo sa vama. Spremni smo da svakom Bošnjaku koji želi da živi u Srpskoj damo i veća prava nego što bi imala srpska zajednica, a vi ste spremni samo da klevećete, lažete", rekao je Dodik za Srnu.