Tajni pregovori između Irana i Sjedinjenih Država u Omanu dobro su napredovali, ali su sada ugroženi iznenadnom smrću iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i njegovog ministra vanjskih poslova.

Brett McGurk, viši savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za Bliski istok, vodio je indirektne pregovore ranije ovog mjeseca s Ali Bagheri Kanijem, glavnim čovjekom Irana za pregovore sa Zapadom, prema tri iranska izvora bliska pregovorima.

Razgovori su održani u Muscatu, koji je prije deset godina bio domaćin tajnih sastanaka između Teherana i Washingtona koji su doveli do nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

To je bila prva runda razgovora između SAD-a i Irana od januara.

Jedan izvor blizak pregovorima, o kojima je Axios prvi izvijestio u petak, rekao je za Middle East Eye da razgovori između Bagheri Kanija i McGurka dobro napreduju i da su blizu postizanja neke vrste sporazuma.

Bagheri Kani je u to vrijeme bio zamjenik ministra vanjskih poslova, ali nakon smrti ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana i predsjednika Raisija u helikopterskoj nesreći u nedjelju, on je sada vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova.

Razgovori su bili fokusirani na tri teme: zajednička želja za promjenom vlade u Izraelu; okončanje izraelskog rata u Gazi; i sprečavanje širenja sukoba u drugim djelovima regiona.

Analitičar blizak iranskom vladajućem establišmentu sugerirao je za MEE da su pregovori također poslužili kao način za uspostavljanje primirja između SAD-a s jedne strane i Irana i njegovih saveznika s druge strane.

Od napada na Izrael 7. oktobra predvođenog Hamasom i kasnijeg napada na Gazu, iranski saveznici poput jemenskog pokreta Huti i iračke paravojne formacije izveli su napade na američke ciljeve u regiji.

Iranske bespilotne letjelice i projektile također su oborile američke snage u aprilu, kada je Iran izveo masivan napad na Izrael kao odgovor na ubistvo komandanata Republikanske garde u iranskom konzulatu u Damasku.

Analitičar vjeruje da je možda bilo i razgovora o iranskom nuklearnom programu i ublažavanju naftnih sankcija.

Nuklearni sporazum, u kojem je Iran obuzdao svoj program nuklearnog razvoja u zamjenu za ublažavanje sankcija, propao je nakon što je Trumpova administracija jednostrano povukla Sjedinjene Države iz njega 2018.

Međutim, prošle godine su Washington i Teheran postigli sporazum o razmjeni zatvorenika koji je uključivao da SAD predaju 6 milijardi dolara zaplijenjenih prihoda od nafte.

U razgovorima koji su doveli do tog sporazuma u augustu je također predloženo ograničavanje iranskog nuklearnog programa, sugerirajući da postoji prostor za sklapanje više fokusiranih sporazuma, umjesto sveobuhvatnog.

Prije nego što su počeli razgovori u Muscatu, McGurk se sastao s iranskim izaslanikom pri Ujedinjenim narodima Saeidom Iravanijem, prema izvorima.

Na sastanku je, rekao je jedan izvor, McGurk citirao Bidena koji je rekao: "Neću pregovarati s Iranom o nuklearnom sveobuhvatnom sporazumu sve do nakon američkih izbora jer Iranci ne mogu održati svoja obećanja."

McGurk je rekao da se Biden požalio da se suočio s "previše pritiska i poniženja" republikanaca kada je Raisijeva vlada odbila da oživi sporazum 2022.

Citiran je Biden koji je rekao: "Po mom mišljenju, nuklearni sporazum je mrtav, a mi ćemo pregovarati nakon izbora, pod uslovom da se radi o sveobuhvatnim pregovorima koji prevazilaze nuklearni program, pokrivajući i regionalna pitanja."

Nakon Raisijeve smrti, Iran treba da održi predsjedničke izbore u roku od 50 dana, i malo je vjerovatno da će u ovom periodu neizvjesnosti biti donesene veće vanjskopolitičke odluke. Američki predsjednički izbori su u međuvremenu zakazani za novembar.

 

"S obzirom na ovu situaciju, treba očekivati prekid pregovora sa Amerikancima", rekao je za MEE analitičar koji je ranije radio za vladajući establišment.

“Pošto su i predsjednik i ministar vanjskih poslova preminuli, a izbori su zakazani, pregovori će vjerovatno biti odgođeni do poslije izbora, slično onome što se dogodilo tokom predsjedničke utrke 2021. kada su pregovori stavljeni na čekanje.”