Gostujući u programu Federalne televizije, Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, teško je uvrijedio prijedorske Bošnjake, odnosno, majke i supruge ubijenih Bošnjaka u tom gradu tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Besmisleno mjereći “čiji je zločin veći”, uspoređujući ono što se porediti ne može, Tahirović je, naime, preživjele Prijedorčanke optužio za lijenost, nerad, ustvrdivši kako su neorganizirane i ne rade ništa kako bi se stalno i iznova podsjećalo na nepresuđeni genocid u tom gradu i njegove posljedice

“Majke Srebrenice su napravile planetarni rezultat, zašto se Priedorčanske ne čuju kao da su iz Srebrenice...  Zato jer nisu napravile rezultat koji su napravile srebreničke majke.... Hrabro, odgovorno, sa jednim gardom koji je za svako divljenje i izvan granica Bosne i Hercegovine izuzetno prihvaćeno, prepoznatljivo, sa dubokim poštovanjem”, ispalio je, “nespretno”, Tahirović.

Njegova je izjava izazvala buru negodovanja među Prijedorčanima.

“Mogao bih danima sjediti i pisati o prijedorskim majkama. Onima, kao što je moja koja je sama othranila dvoje djece, onima koje su prijavljivali i svjedočile protiv ratnih zločinaca, onima koje su po cijelom svijetu govorile o zločinima počinjenim u Prijedoru i uzdignute glave opet hodaju tim Prijedorom, onima koje su se bez muževa vratile i bile upisane u onu “povratničku kategoriju”.

Sve one koje su uvijek dostojanstveno i ponosno se suočile sa životnim izazovima i dan-danas čekajući da im neko javi da im je pronađena kost sina”, napisao je na svom Facebooku Jasmin Medić, historičar rodom iz Prijedora, kome je otac ubijen na Korićanskim stijenama, te nastavio:

“Ali neću. Neću jer živimo u sistemu, ovome “postdejstonskom”, koje je osobama poput Murata Tahirovića sve dalo. Dalo mu da javno govori i da ima udruženje koje se o zločinima pita.

E takva jedna osoba izjavi ovu bizarnu rečenicu vrijeđajući prijedorske majke.

Neću dalje ništa reći, znam samo jedno. Prijedorske majke kakve su, a da ih je država milovala finansijskim sredstvima koliko Tahirovića, do sada bi od Robne kuće “Patrija” napravile Memorijalni centar.

Poput Medića, slično su komentirali i brojni drugi preživjeli Prijedorčani a oglasio se i Mirsad Duratović, bivši zatočenik prijedorskih koncentracionih logora, danas potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske.

“Sram da te bude Murate Tahiroviću. Sram da te bude za uvredu majke Have Tatarević, majke Munevere, majke Hasnije i svih drugih majki i ne samo Prijedora nego i Foče, Bratunca, Zvornika, Janje ali i Biljana i svih mjesta gdje su počinjeni ratni zločini. Trebamo pokrenuti inicijativu da se proglasi nepoželjnom osobom u Prijedoru”, komentirao je Duratović a njegovom pozivu da se Tahirovića proglasi personom non grata u tom gradu pridružili su se i brojni drugi Prijedorčani