“Jeste li znali da se u fabrikama u Rajlovcu godišnje proizvede 1,2 miliona ključnih komponenti za automatske DSG mjenjače za potrebe njemačke i francuske autoindustrije”, napisao je na svom Facebook profilu Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad nakon posjete sarajevskom predgrađu rajlovac, u kojem su smješteni pogoni automobilske industrije.

“Svi modeli Renault, Peugeot, Citroen i Fiat koji se danas proizvode imaju mjenjače proizvedene u Novom Gradu. Oko 50% automatskih mjenjača za potrebe njemačke autoindustrije, brendova BMW, Volkswagen, Mercedes, Audi, Škoda, također mjenjače za prvu ugradnju danas dobijaju iz fabrike Selzer Rajlovac. Osim toga svake godine 3,6 miliona komponenti za isto toliko hibridnih automobila Tesla proizvodi se u Rajlovcu”, nastavio je Efendić.  

“Fabrika Selzer ove godine ima izvoz oko 60 miliona KM, dok je za 2025. godinu već ugovorena proizvodnja u vrijednosti 100 miliona KM. Već 2027. plan je da to bude 100 milona eura. Izgradnja fabrike odvijala se kroz tri faze, a započela je 2017 godine. Za samo šest godina razvijena je industrija koja može služiti kao uzor i biti na ponos Novog Grada i Bosne i Hercegovine. Često nakon naših objava vezanih za projekte u općini Novi Grad imamo pitanja, primjedbe, sugestije tipa: gdje su fabrike, zašto se ne grade fabrike, itd? Evo ih u Rajlovcu.”