Nervozan je ovih dana Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, lider “trojke” i zamišljeni lider bošnjačke politike. Reagira nervozno, daje vatreno intonirane izjave, saziva press konferencije, njegove “PR lokice” lome prste brišući negativne komentare ispod Konakovićevih objava na društvenim mrežama.

Razlog – policijsko-tužiteljska istraga o krakovima narko kartela "Tito i Dino" koji su, kako se sada čini, čvrsto stegli tu vladajuću stranku.   

Sud BiH odredio je pritvor Adnanu Smajloviću Pepiju, Sančezu Jukiću i Aidi Halać koji su prije dva dana uhapšeni u okviru akcije Black Tie 2. Ali ono što najviše srkleti Konakovića su mjere zabrane koje su određene direktoru zeničke bolnice, Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću i Smailu Šikalu. I biznizmenu Gordanu Memiji, kumu Elmedina Konakovića.

Za ovih deset osoba Sud BiH je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, te da su sarađivali sa narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Kada je u pitanju Gordan Memija, kum ministra Konakovića, portal Istraga objavljuje šta je sud uvažio kao relevantan dokaz:

“Dokazima je potkrepljeno postojanje osnovane sumnje da je Gordan Memija učestvovao u organizaciji nabavke i doniranja specijalnih policijskih uniformi Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije FMUP-a u periodu 2016/2017 godine, na način da je sredinom 2016. iznos od oko 320.000,00 Eura, preuzet od Elmira Sarića i njegove supruge Nathalie za koji je znao da potiče iz kriminalnih aktivnosti, po uputama E.G, te dogovorio sa svojim poznanikom i bliskim poslovnim partnerom Alamerović Erminom zvanim „Kiki“ da njemu preda novac za realizaciju donacije specijalne opreme Federalnoj upravi policije, kako bi Alamerović posredstvom svoje firme “Rhea Expres” izvršio nabavku i uvoz specijalne policijske opreme koju će potom uručiti kao donaciju, a sve kako bi se prikrio trag novca, odnosno izvršilo “pranje” novca koji potiče iz krivičnih djela neovlaštene trgovine opojnim drogama od strane organizovane kriminalne grupe “Tito i Dino”.

Iz svih naprijed navedenih radnji, koje su konkretizovane u odnosu na svakog pojedinog osumnjičenog, jasno proizilaze sva obilježja krivičnog djela koje se osumnjičenima stavlja na teret.”

U ovoj odluci suda nedostaju dva važna imena – Aljoša Čampara i Edin Forto. Naime, kako je već objavljivala Istraga, Čampara kao tadašnjii ministar unutrašnjih poslova dogovara sa Edinom Fortom, tada predsjednikom Vlade Kantona Sarajevo da ta institucija odobri pomoć “višim nivoima vlasti”, te je na taj način obezbijeđen novac za plaćanje carine za opremu doniranu iz kartela.

Nakon toga, RHEA EXPRES se pojavljuje kao donator uniformi za Specijalnu jedinicu FUP-a. Međutim, tadašnji direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač odbija prihvatiti donaciju od Kikijeve kompanije, pa se, u sve, ponovo mora uključiti Aljoša Čampara, pojašnjava Istraga. Umjesto FUP-a, donaciju RHEA EXPRES-a prihvata FMUP, odnosno Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova sa Aljošom Čamparom na čelu. Nakon toga Čampara uniforme donira Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a. Na taj način okončano pranje novca Edina Gačanina Tita.