Sud BiH odredio je pritvor Adnanu Smajloviću Pepiju, Sančezu Jukiću i Aidi Halać koji su prije dva dana uhapšeni u okviru akcije Black Tie 2. Mjere zabrane određene su direktoru Bolnice Zenica Tariku Zuloviću, biznizmenu Gordanu Memiji, te Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću i Smailu Šikalu.

Za ovih deset osoba Sud BiH je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, te da su sarađivali sa narko kartelom Edina Gačanina Tita, piše Istraga.

Istovremeno, za preostalih osam osoba za koje je tužilac tražio pritvor, Sud BiH je utvrdio da ne postoji ni osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, pa su tako v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, šef Specijalne policije Mustafa Selmanović, specijalci Emir Druškić, Adin Čatić, Senad Kadić, službenik OSA-e Edin Kačar, te Sead Preljević i Davor Curl pušteni na slobodu.

Sud je utvrdio da ne postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da ovih osam osoba počinilo krivično djelo da bi im se izrekla mjera pritvora ili mjere zabrane.

Dakle, za deset od osamnaest osoba za koje je postupajući tužilac Sanjin Kulenović tražio pritvor je utvrđena osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal i pranje novca. Ako tome dodamo još mjere zabrane za pet osoba za koje nije zatražen pritvor, to znači da je ukupno kod petnaest osoba utvrđena osnovana sumnja. Međutim, kada su u pitanju pripadnici FUP-a Sud biH je utvrdio da ne postoji osnovana sumnja za njih.