Notorni piroman, neuspjeli pučista te odbjegli medijski terorist Aldin Širanović (koji je već davno na društvenim mrežama dobio nadimak Širan-Širan po atentatoru na Roberta Kenedija) ponovo uznemirava bosanskohercegovačku javnost. Ovaj put najodvratnijim psovkama i najbrutalnijim terorističkim prijetnjama te, najnevjerovatnije od svega, otvorenim najavama nasilja.

Istini za volju, Širanović u tom smislu djeluje, ili bar pokušava djelovati, još otkada je utekao iz Bosne i Hercegovine u namjeri da izbjegne zaslužene zakonske sankcije zbog svoje uloge u pokušaju državnog udara iz 2014. godine. Tijelom odsutan, ali očito po zadatku duhom prisutan, Širanović je tokom proteklih godina pokušao instrumentalizirati doslovno svaki protest, svako masovno okupljanje, svaku produciranu aferu, kako bi isprovocirao ponavljanje 2014. godine.

Osnovna metoda koju je Širanović koristio jeste plasiranje lažnih vijesti, fake news, putem mnogobrojnih web portala te Facebook grupa i stranica koje služe kao paravan za Širanovićevu kampanju dezinformiranja i poticanja na organizirano nasilje. Osim konstantnih poziva na proteste, ovim ili onim povodom, Širanovićeve polupismene i nadasve primitivne stranice bave se, prije svega, napadima na one javne ličnosti koje upozoravaju na ovakve pojave.

Čini se da je nakon godina neuspješnog podrivačkog i subverzivnog djelovanja, za koji očito nema ni znanja ni obrazovanja, ali ni mentalnih kapaciteta, Širanović potpuno izgubio živce i ono malo zdravog razuma što mu je preostalo te je počeo otvoreno i javno prijetiti terorizmom državi Bosni i Hercegovini a ubistvom ljudima koje ne podnosi!

Najnovija žrtva Širanovićevih terorističkih prijetnji jeste Jasmin Mulahusić, građanin koji je već duže vremena omiljena meta onih grupacija i pojedinaca iz svijeta politike, pravosuđa ali i medija koje bi da željeli da uvedu selektivni verbalni delikt i isprovociraju političko nasilje u Bosni i Hercegovini, naročito među Bošnjacima.

Širanović je Mulahusića nazivao “bradatim čudovištem” izazivajući ga da se “nađu” kako bi mu “polomio obje noge”. Širanović je pritom psovao majku Mulahusiću te mu proklinjao djecu i priželjkivao im smrt riječima: “Da Bog da hodala kao Memićeva.” Nakon toga Širanović je ubacio u novu brzinu ludila i šejtaluka ta je počeo psovati Boga vrišteći poput nekog četnika kako “treba pobiti sve balije”! No to je bio tek početak Širanovićeve tirade.

U nastavku Širanović veliča svoju ulogu tokom pokušaja državnog udara iz februara 2014. godine tvrdeći “kako se ponosi što je tada j...o takve bradate monstrume” te prijeteći: “Doće opet naše vrijeme pa ćemo vam j...t mater kad tad!” Na šta i na koga pritom misli, Širanović pojašnjava riječima: “Ovo su vam zadnji izbori.”

Svoje antidržavne, pučističke i neprijateljske stavove prema Bosni i Hercegovini Širanović potvrđuje poručujući Mulahusiću, koji je kao maloljetnik došao iz Luksemburga, u kojem je rođen, kako bi se priključio redovima ARBiH: “Ja se ponosim što sam udarao na državu koju si ti branio.”

Širanović, zatim, nastavlja svoj teroristički manifest sada prijeteći Bakiru Izetbegoviću i njegovoj porodici riječima: “Budi siguran da će tvoj Bake i Sebka završiti kao Čaušesku familija”, te tvrdeći da će i Izetbegovići ali i Mulahusić biti “strjeljani, kad-tad”!

Šta reći na ovakve Širanovićeve stravične i sasvim terorističke prijetnje državi Bosni i Hercegovini, bošnjačkom narodu, izabranim bošnjačkim dužnosnicima te običnim građanima? Da li je iskazana drskost ustvari posljedica njegovog neshvatljivog neprocesuiranja za događaje iz 2014. godine? Štiti li i upotrebljava li Širanovića neka strana, spram Bosne i Hercegovine neprijateljski nastrojena obavještajna služba, te njene ekspoziture u ovdašnjem pravosuđu?

Hoće li se ovaj put oglasiti OSCE i stati u zaštiti žrtava Širanovićevih terorističkih prijetnji? Hoće li BH novinari izdati saopćenje kojim problematiziraju Širanovićev govor mržnje i prijetnje nasiljem te staju u zaštitu onih koje Širanović teroristički targetira? Hoće li tužilac Oleg Čavka konačno podići optužnicu a kamoli ekspresno otputovati u Austriju kako bi prisustvovao Širanovićevom hapšenju? Uzmemo li u obzir da se Širanović hvali svojom očitom slobodom da godinama nesmetano terorizira i upućuje terorističke prijetnje, te tvrdi da je, iako očito funkcionalno nepismen, ipak “uposlenik najjačih univerziteta”, dok Mulahusića hapse za verbalni delikt, odgovor se sam nameće.

Širanović je, možda, sam po sebi ograničena i potkapacitirana ličnost, no svejedno opasna pojava, prije svega zbog očite slobode da godinama subverzivno djeluje, a evo sada i upućuje terorističke prijetnje čitavom društvu i otvoreno prijeti nasiljem pojedincima. Takva situacija nepodnošljiva je i neodrživa ako Bosna i Hercegovina želi biti država ta stoga obavještajno sigurnosne, policijske, pravosudne ali i organizacije koje se bave medijskim slobodama i ljudskim pravima moraju reagirati! Što prije!