Stranka bivšeg pakistanskog premijera Nawaza Sharifa ima neznatnu prednost na općim izborima, pokazuju prvi rezultati objavljeni u petak, nakon što je došlo do kašnjenja u prebrojavanju glasova koje vlada pripisuje gašenju usluga mobilnog interneta.

Izborno povjerenstvo Pakistana (ECP) je objavilo rezultate za 47 od 265 mjesta u Narodnoj skupštini prema kojima je 17 mjesta pripalo Sharifovoj Pakistanskoj muslimanskoj ligi (PML-N), a 14 su osvojili pristaše zatočenog bivšeg premijera Imrana Khana.

Pakistanskoj narodnoj stranci Bilavala Bhutta Zardarija, sina ubijene premijerke Benazir Bhutto, pripalo je 12 mjesta. Ostala su pripala manjim strankama ili nezavisnim kandidatima.

Kako je Khan u zatvoru, a njegovoj stranci Tahreek-e-Insaf (PTI) zabranjeno sudjelovanje na izborima, njegovi su pristaše sudjelovali kao nezavisni.

Analitičari su uoči izbora u četvrtak predviđali da izbori neće dati jasnog pobjednika što će samo biti dodatak nevoljama u zemlji koju pogađa nasilje militanata i duboka ekonomska krize u visokopolariziranom političkom okruženju.

Očekuje se da će se glavna bitka ovih izbora voditi između Khanovih kandidata, čiji je PTI pobijedio na posljednjim izborima, i stranke trostrukog premijera Nawaza Sharifa, PML-N.

Khan smatra da iza progona njegove stranke u cilju njezinog potpunog uništenja stoji moćna pakistanska vojska. Analitičari i Saharifovi suparnici su uvjereni da Sharif ima potporu generala.

U 76 godina postojanja Pakistana kao nezavisne države, vojska je direktno ili indirektno dominirala tom nuklearnom silom, no već nekoliko godina tvrdi da se ne miješa u politiku.