Narodna skupština Republike Srpske je danas usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske. Taj je zakon direktan udar na instiutucije Bosne i Hercegovine. Opozicija je bojkotirala zasjedanje.

O zakonu se raspravljalo po hitnom postupku, a sada će se o njemu izjasniti Vijeće naroda tog entiteta.

Alen Šeranić, ministar zdravstva, obrazložio je da je riječ o skoro istom zakonu koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu Agenciju za lijekove RS-a.

Odmah nakon usvajanja glasanja oglasio se visoki predstavnik Christian Schmidt izričito naglašava da "Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a" predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH.

"Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni. To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uvjet za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Svako poništavanje ove reforme direktno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH", poručeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik poziva svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini RS-a da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS-a.

Skupština RS raspravljala je danas i o aferi Kisik. Podsjetimo, afera je izbila nakon što je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković iznio informacije o nabavci kisika za potrebe Univerzitetsko-kliničkog centra RS tokom pandemije koronavirusa. Tvrdi da se radi o tehničko-industrijskom, a ne medicinskom kisiku.

Stanivuković tvrdi da raspolaže dokumentacijom kako je kisik za UKC nabavljala firma TGT Laktaši čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a, zbog čega je podnio krivične prijave banjalučkom, kao i Tužilaštvu RS-a

Ugovor sa firmom TGT je bio vrijedan dva miliona maraka, a do sada im je za isporuku kisika plaćeno oko 1,3 miliona maraka.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su naveli da u njihovim službenim evidencijama nema podataka da je firma TGT Tehnogas uvezla medicinski kisik prošle godine, te da nije registrovana za promet medicinskog kisika u BiH.