Kada je Barack Obama proslavio svoj 50. rođendan, novinari i stručnjaci su primijetili da je predsjednik pokazao više istrošenosti – uglavnom u obliku bora i sijede kose – nego kada je preuzeo dužnost u januaru 2009. Njihova zapažanja izazvala su nalet novinskih izvještaja koji se pominju dugogodišnja teorija da američki predsjednik brže stari od svojih savremenika, možda zbog stresa na poslu.

U jednom članku citira se Michael Roizen, doktor koji je 2009. za CNN rekao “Tipični predsjednik stari dvije godine za svaku godinu u kojoj je na funkciji.” Roizen je rekao da je koristio predsjedničku medicinsku dokumentaciju od 1920-ih do danas da bi došao do ovog zaključka.

S. Jay Olshansky, stručnjak za ljudsku dugovječnost i profesor na Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Illinois u Čikagu, smatrao je da je ovo pitanje potrebno više istraživanja. Da bi došao do dna o tome da li hipoteza drži vodu, sproveo je studiju o starenju predsjednika kroz historiju, od inauguracije Georgea Washingtona do sadašnje administracije. Njegovi nalazi se pojavljuju u istraživačkom radu objavljenom u izdanju Journal of the American Medical Association od 7. decembra.

Opisujući svoju metodologiju, Olshansky je rekao da izjave poput Roizenove postavljaju očigledno pitanje. „Šta tačno znači starenje dvostruko većom od normalne stope?“ pitao. “Pa, možete to tumačiti na različite načine, ali očigledna interpretacija je za svaki dan kada ste na funkciji, starite dva dana.” Drugim riječima, nastavio je, jedan mandat traje osam godina, dok dva mandata odgovaraju 16 godina za “normalnu” osobu koja živi izvan Bijele kuće.

Međutim, ova definicija je otvorila još jedan problem.

“U svijetu biologije znamo da zapravo ne možete izmjeriti starenje pojedinca”, objasnio je Olshansky. “Ne postoji nijedan test koji možete položiti.” Kako bi zaobišao problem, obratio se službenim podacima koji prate očekivani životni vijek muškaraca koji žive u isto vrijeme kada i predsjednici.

"Možete uporediti koliko bi se očekivalo da će američki predsjednici živjeti na osnovu podataka tokom godine u kojoj su inaugurirani, a možete to uporediti sa koliko su zapravo živjeli", rekao je Olshansky.

Budući da pouzdane statistike za Sjedinjene Države sežu samo do 1900. godine, Olshansky je koristio podatke iz zemlje s uporedivim obrascima dugovječnosti – Francuske – da bi uspostavio točke poređenja za ranije predsjednike. Zatim je prilagodio očekivani životni vijek svakog predsjednika kako bi se uračunalo ubrzano starenje.

„Kada sam radio ove proračune, pretpostavio sam tačno ono što su ovi ljekari predvidjeli“, prijetio je on, misleći na Roizena i druge. “Pretpostavio sam da američki predsjednici stare dvostruko više od normalne stope.”

Olshansky je iz svoje analize uklonio četvoricu američkih predsjednika koji su umrli nasilnom smrću – Abrahama Linkolna, Jamesa A. Garfielda, Williama McKinleya i Johna F. Kennedyja – kako bi se fokusirao na smrti od prirodnih uzroka. Za predsjednike koji su još živi – Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama – zasnovao je procijenjeni životni vijek na statističkim podacima za 2007. za sve muškarce u SAD-u.