Odbornici Skupštine općine Bratunac na današnjoj sjednici prihvatili su ostavku Vehida Dedića dosadašnjeg potpredsjednika Skupštine, te na njegovo mjesto, većinom glasova, imenovali Ćazima Jusupovića, također odbornika SDA, javlja portal Politički.  

Dedić je podnio ostavku na poziciju potpredsjednika, nakon što je na njega krenula hajka koju je, nakon gostovanja na jednoj ovdašnjoj televiziji, gdje je govorio o svom ratnom putu, progonu Bošnjaka Podrinja i ubistvu 54 člana njegove bliže rodbine, predvodio predsjednik Udruženja "Istočna alternativa" Vojin Pavlović, podržan od jedne grupe lokalnih političkih moćnika. 

Dedić je, odmah, uz obrazloženje da svojom pozicijom "ne želi opterećivati odnose u Bratuncu" podnio ostavku na mjesto potpredsjednika, a istovremeno nadležnom sudu tužio Vojina Pavlovića za neistine koje je o njemu iznio. 

Na današnjoj sjednici SO-e Bratunac Dedićeva ostavka je prihvaćena i na njegovo mjesto je odmah izabran Ćazim Jusupović, dugogodišnji član i aktivista SDA, koji je u Bratunac vratio u prvim danima povratka u Podrinje. 

Iako se mislilo da je hajka na Vehida Dedića krenula zbog pokušaja da na njegovo mjesto bude imenovan Srbin i tako Bratunac, slično Srebrenici, ostane bez bošnjačkih kadrova u strukturama općine, otkrilo se ovih dana da je udar na Dedića krenuo iz sasvim drugih razloga, otkriva Politički te dodaje detalje.

Idejni tvorci buduće skupštinske strukture u Bratuncu, nakon što bude usvojena ostavka Vehida Dedića, prema raspoloživim informacijama na njegovo mjesto predvidjeli su da se izabere, također, Bošnjak, ali član SDP-a, a ne Srbin kako se to ranije moglo čuti. 

Navodno su Saša Grbić, poslanik SDP-a BiH u NS Rs, predsjednik NS Rs Nenad Stevandić, čija partija u Bratuncu ima značajnu podršku, zajedno sa Vojinom Mijatovićem, potpredsjednikom SDP-BiH, čija je baza, kao i Grbićeva, u Rs, dogovorili da se nakon smjene Dedića, na njegovu poziciju izabere odbornik SDP-a u SO-e Bratunac.  

Nakon što se prozrela igra, mnogi za koje se mislilo da neće podržati prijedlog SDA, glasali su za izbor Ćazima Jusupovića.