Najave predsjednika Hrvatske demokratske zajednice 1990 Ilije Cvitanovića da bi, ukoliko koalicija na federalnom nivou ne bude radila bolje, mogli napustiti ovu priču, može se tumačiti na dva načina - političkom principijelnošću ili predstavom za javnost i tvrđenjem pazara.

Nezir Pivić (Stranka demokratske akcije), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za Faktor podsjeća da ova priča traje već dugo.

- Još od formiranja vlasti, kada su probosanske strake, Narodni evropski savez i Stranka za BiH napustile koaliciju, a sve nakon nametanja odluka visokog predstavnika. Da bi "Trojka" (Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Naša stranka, op.a.) i HDZ pridobile podršku HDZ-a 1990 ponuđeno im je upravljanje Federalnim ministarstvom poljoprivrede, što je Cvitanović odbio.

Htjeli su resor iz kvote koja pripada Hrvatima. Koliko se zna, HDZ 1990 nije ispoštovan kada je u pitanju podjela plijena i otud problem - kaže Pivić.

Uprkos tome, Pivić smatra da HDZ 1990 neće ići do kraja i eventualno u jednom trenutku napustiti koaliciju.

- HDZ 1990 samo prijeti. Nemaju snage za neki odlučan potez, oni su utopljeni u privatno udruženje Dragana Čovića. Također, HDZ 1990 time, naravno iz njihovog političkog pogleda, brani položaj Hrvata i nastavlja biti u priči s Čovićem u vezi s "legitimnim predstavljanjem".

U tome se razilikuje HDZ 1990 od "Trojke" koja se predstavlja kao probosanska snaga, ali pristaju na sve zahtjeve HDZ-a i kršenje osnovnih demokratski principa kako bi bili u vlasti. "Trojka" ima duplo manje glasova od SDA, pobjednika prošlih izbora, ali su uz nametanje odluka visokog predstavnika došli u poziciju da obnašaju vlast - istakao je Pivić.

Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu FBiH, također smatra da HDZ 1990 samo tvrdi pazar.

- Ako su nezadovoljni vlašću oni koji je čine, u ovom slučaju HDZ 1990, onda to jasno govori gdje smo i ko nas vodi. U pitanju je kupovina vremena zbog pozicija koje su im obećane, a nisu ih dobili.

Mora se imati na umu da je HDZ 1990 samo privjesak HDZ-a. Naravno, ne treba zaboraviti ni da je "Trojka" puka sarajevska filijala HDZ-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata - naglasio je Mešalić.