Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine su predložili zaključke i izglasali odluku o ukidanju Zakona o negiranju Genocida i drugih ratnih zločina. Odluka ide na usaglašavanje na Kolegij Doma naroda i tamo vjerovatno neće biti usvojena. Tada se prijedlog zaključaka ponovo vraća na glasanje u Dom naroda BiH. Da bi zaključci bili usvojeni, mora ih podržati natpolovična većina delegata, s tim da dvije trećine iz jednog entiteta ne smiju biti protiv.

Iz Republike Srpske je osigurana većina, jer je za zaključke glasalo svih pet delegata. Međutim, kada je u pitanju Federacija BiH, situacija je drugačija. Ukoliko na narednoj  sjednici bude prisutan i delegat Bariša Čolak, to znači da će HDZ imati četiri delegata koji će glasati za zaključke, što je više od 1/3 delegata iz Federacije BiH i time će odluka biti usvojena.

Zakon izričito zabranjuje negiranje dvije međunarodne pravne stečevine, odnosno negiranje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY-MKSJ) i zabranjuje negiranje Nürnberških presuda protiv nacista.

Iako su u ponuđenim parlamentarnim zaključcima za ukidanje, delegati SNSD-a i HDZ-a, pokušali „obrazložiti" razloge za ukidanje, niti u jednoj tački se nisu osvrnuli na ukidanje dijela zakona koji glasi: „Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Radi se o smišljenoj, unaprijed planiranoj akciji evropskih desničarskih konzervativnih i profašističkih stranaka, koje se okupljaju oko tzv. manifesta "Unije evropskih patriota" i djeluju preko Milorada Dodika, predsjednika SNSD i Dragana Čovića, predsjednika HDZBiH. 

Šta u budućnosti znači ova akcija navedenih političkih partija i u čije se ime pokreću brutalne akcije usmjerene na same temelje Holokausta i protiv presuda  ICTY?

Ukoliko bi uspjeli u svojoj namjeri u Parlamentu BiH to bi bio poziv i dokaz za sve svjetske negatore Holokausta, da je i dalje poželjno i moguće negirati Holokaust i zakone, kojima se zabranjuje negiranje Holokausta. Ali već sada i mogućnost, da se zakoni o negiranju Holokausta mogu pravno srušiti i osporavati pred državnim institucijama odnosno svjetskim parlamentima kao najvišim zakonodavnim instancama izazvalo je osudu i akcije međunarodne zajednice.

Negiranje zakona, koji štiti najviše međunarodne vrijednosti, kao što su  Nürnberške presude i sve druge presude protiv nacista, ali i presude ICTY je trenutni odraz političkog stanja u EU gdje se pod patronatom Viktora Orbana (Fidesz) i uz pomoć Rusije okupljaju sve političke opcije skrajnje desne političke orijentacije počevši od profašističkih grupacija iz Austrije, Italije, Španije, Poljske, Francuske, Nizozemske do slovenačkog premijera Janeza Janše (SDS/EPP) i pojedinih lidera država Zapadnog Balkana.

Kada se zna šta je presudio sud u Den Haagu uključujući i genocid u Srebrenici i Udruženi zločinački poduhvat (UZP) na čelu kojih su bili Milošević i Tuđman sasvim je jasno otkuda se pojavljuju Dodik i Čović kao egzekutori politika negiranja Holokausta i genocida.

Iznenađuje uloga poljske sigurnosno-obavještajne agencije (ABW) prilikom posjete Dodika, Čovića i drugih negatora Holokausta logoru u Auschwitzu. ABW je postala blizak saradnik hrvatske sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) gdje se po svemu sudeći izmišljaju tzv. islamske opasnosti odnosno prijetnje i distribuiraju po EU i pokušavaju radikalizirati stanje u obavještajnim zajednicama EU i šire.

Obavještajni koledž EU, koji je pod utjecajem i nadzorom Francuske koristi se, da se plasiraju neistine i poluistine o Bosni i Hercegovini. Hrvatska SOA je učestvovala u sklapanju posla kupovine 12 višenamjenskih borbenih aviona Dassault Rafale od Francuske. Hrvatska se pokušava pozicionirati kao igrač Francuske, bez SAD i Velike Britanije, ali i bez Njemačke. Hrvatska se pozicionira i kao partner Rusije.

Ovakav odnos Hrvatske nije samo dio zvanične politike Hrvatske, nego je uvjetovan i statusom direktora SOA Daniela Markića, koji je francuski državljanin, rođen u Parizu 1972.godine, a po povratku u Hrvatsku devedesetih godina prošlog stoljeća uživao je zaštitu struktura bivšeg hrvatskog ministra odbrane Gojka Šuška (HDZ) i dugogodišnjeg Tuđmanovog savjetnika Ivića Pašalića (HDZ) i uz poznavanje stranih jezika bio njihov prevodilac.

Upravo „Herceg-Bosanske" veze su ključ zašto hrvatska SOA dezinformira EU i NATO obavještajnu zajednicu o stanju u Bosni i Hercegovini, jer se na ovaj način želi omogućiti stvaranje paradržave tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne u državi Bosni i Hercegovini.

Dragan Čović i Božo Ljubić imaju bliske veze sa direktorom hrvatske SOA Markićem. Nedavno glasanje u Parlamentu BiH protiv zakona o negiranju  Holokausta i genocida  u Parlamentu BiH je dio obavještajnih akcija.

Trenutni politički dogovori/pregovori u Bosni i Hercegovini su pokušaji tzv. međunarodne zajednice, da udovolji zahtjevima negatora Holokausta i genocida, nasljednicima poraženih politika iz Drugog svjetskog rata i krajem devedesetih godina prošlog stoljeća.

Zvuči zaprepašćujuće, da se IMF obratio institucijama Bosne i Hercegovine i Centralnoj banci BiH sa pitanjima ko će vraćati uzete kredite ukoliko dođe do disolucije države BiH. To ne iznenađuje, jer je generalna direktorica IMF-a, Bugarka Kristalina Georgieva, bila osumnjičena za manipuliranje podacima kao šef IMF-a, a to ukazuje na šire dimenzije režimske politike bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova.

Ovakvim pristupom tzv. međunarodne zajednice se pospješuje kriza u BiH i umjesto da štite unutrašnji i vanjski suverenitet BiH, oni ustupcima negatorima Holokausta i genocida pokušavaju „smiriti" situaciju u BiH. Neprihvatljivo je, da se jedna od rijetkih svijetlih tačaka bosanskohercegovačke stvarnosti odnosno Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem,  a upravo u Federaciji BiH se odvijaju tri četvrtine ekonomskih tokova u državi, ne zaštiti i podrži upravo od onih koji se brinu za vraćanje uzetih kredita od IMF, koji su većim dijelom uzeti od strane insolventnog entiteta Republika Srpska.

Jedan od ključeva razbijanja BiH su i napadi na ekonomsko-monetarni sistem BiH gdje negatori Holokausta i genocida primjenjuju istu metodologiju prema Fadilu Novaliću kao što su primjenjivali prema Anti Markoviću, predsjedniku Saveznog izvršnog vijeća (Vlade) SFRJ ili u samim počecima izazivajući krizu Agrokomerc u urušavanju ekonomskog sistema jedne države.

BiH je blokirana, a u rukama negatora Holokausta i genocida je  izvršna, zakonodavna i sudska vlast. U takvim okolnostima Vlada Federacije BiH uspijeva održati BiH „u životu". 

Potrebno je da predstavnici međunarodne zajednice hitno poduzmu mjere za zaštitu Vlade Federacije BiH, a IFIMES je u ranijim analizama i prezentacijama iznio niz dokaza o raznim kriminalno-političkim-tužilačkim-obavještajnim insinuacijama i akcijama, kojima se želi srušiti Vlada Federacije BiH.

Zbog toga ne iznenađuje činjenica da Dragan Čović i HDZBiH još uvijek blokiraju formiranje nove Vlade Federacije BiH, iako su izbori održani 2018.godine. Zbog toga je potrebno pristupiti implementiranju izbornih rezultata Općih izbora iz 2018.godine i konačno izvršiti uspostavu nove Vlade Federacije BiH.

Koliko je važno spriječiti i osujetiti buduće  akcije u Parlamentu BiH, da se ne ozvaniči ukidanje  Zakona o negiranju Holokausta i genocida, ništa manje nije važno kazniti i sankcionirati Milorada Dodika i Dragana Čovića zbog razbijanja Bosne i Hercegovine i negiranja Holokausta i genocida, toliko je važno zaštiti i Vladu Federacije BiH.

Međunarodni pregovarači iz SAD  i EU (Matthew Palmer, Gabriel Escobar i Angelina Eichhorst) se moraju očitovati i zauzeti jasan stav, da se ne može ukidati Zakon o negiranju genocida i rušiti ekonomski sistem države Bosne i Hercegovine i to isključivo preko Vlade Federacije BiH i blokiranjem uspostave nove Vlade FBiH na osnovu izbornih rezultata iz 2018.godine.