Skupština Opštine Srebrenica usvojila je danas odluku o promjeni naziva ulica u trgova u ovome gradu, nakon što su predstavnici Bošnjaka nakon usvajanja dnevnog reda napustili sjendicu.

Prema onome što je Skupština usvojila, ulica "Milivoja Mičića" preimenovana je u ulicu "Gorana Zekića", ulica "Vase Jovanovića" u ulicu "Meše Selimovića", ulica "Maršala Tita" u "Republika Srpska", a "Reufa Selmanagića Crnog" u "Dubrovačku ulicu".

Umjesto ulice "Petrića" u istoimenom naselju novi naziv je "Skendera Kulenovića", umjesto "Šeste istočnobosanske brigade" ulica "Nikole Tesle", umjesto ulice "Srebreničkog odreda" je ulica "Ive Andrića". Ulica "Preobraženjska" je novi naziv dosadašnje ulice "Vinogradište".

Promijenjen je naziv dva trga i jednog parka, a umjesto "Trga Mihajla Bjelakovića" novi naziv je "Trg Republike Srpske". Umjesto "Trga bratstva i jedinstva" novi naziv je "Trg mladosti", a umjesto naziva "Gradski park Srebrenica" novi naziv je "Park majora Koste Todorovića".

Ulice koje do sada nisu imale imena sada se zovu: "Muse Ćazima Ćatića", "Stari Grad", "Crkvište", "Doktora Sabita Begića", "Slobodana Ilića", "Doktora Desimira Mitrovića", "Jereja Bobana Lazarevića", "16. januar", "Gavrila Principa", "Eniza Hasanovića" i "Mehmed-paše Sokolovića". Od predloženih jedino nije usvojena ulica “Jezdimira Dangića”.

- Došlo je do loše odluke. Bošnjaci su iznijeli svoj stav na sjednici po ovom pitanju i napustili smo sjednicu. Radi se o bezobrazluku srpskih političkih stranaka, SNSD-a i SDS-a, koji ovim podižu međunacionalne tenzije, kazao je Alija Tabaković, predjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica.

U pitanju je nasilna politika srpskih stranaka koji za osam godina vladavine nemaju šta ponuditi građanima. Ovo će uz sve probleme značiti i nepotrebne troškove za građane koji će mijenjati lične dokumente, sjedišta firmi...

Ističe kako je ovo posljedica i loše politike Salke Tursunovića, predsjednika Skupštine Srebrenice.

- Iako on nije bio na sjednici, svojim političkim djelovanjem doveo da se sve ovo desi. Od danas ćemo plaćati ceh njegovih loših odluka i predstavljanja Bošnjaka. Mora se znati da su Tursunovića izabrali Srbi.  Vratili smo se 28 godina u prošlost. I tako smo u situaciji da o sudbini Srebrenice i Bošnjaka odlučuju ljudi poput Momčila Cvjetinovića i Miloša Milovanovića koji su u vrijeme genocida bili u vojnim i političkim strukturama Srebrenice - istakao je Tabaković.