Najavila je da će Kosovo objaviti dokaze o "direktnim naređenjima koja su došla od Vučića" za oružani incident u Banjskoj, kada je poginuo jedan kosovski policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

- Imamo jasne dokaze koje ćemo objaviti u narednim danima o direktnim naređenjima koja su došla od Vučića - kazala je ona.
Kaže da svi dokazi upućuju na to da Beograd ipak stoji iza incidenta. Osmani je rekla da Kosovo traži da Srbija izruči Milana Radoičića i druge koji su učestvovali u nasilju u Banjskoj, za koje je rekla da predstavlja teroristički napad sa ciljem aneksije sjevera Kosova "po uzoru na Krim". Osmani je istaknula da Srbija pokušava da destabilizuje ne samo Kosove nego i druge susjedne zemlje.

Da njeno upozorenje ima uporište pokazuje i to da Srbija sada pokušava da uvuče i Bosnu i Hercegovinu u svoju prljavu igru sa Kosovom. Naime, vođa terorističke grupe sa sjevera Kosova Milan Radoičić, prema naredbi o sprovođenju istrage u Srbiji, tereti se da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, a da su mu isporučivani na teritoriji Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin.

kako saznaje portal Istraga.ba, Radoičić je ove godine u Bosnu i Hercegovinu ušao je samo jednom, kada je u junu iz Beograda avionom doputovao u Banju Luku. I to je jedina ovogodišnja direktna veza Milana Radoičića sa BiH.

Prema informacijama portala Istraga.ba, nijedna policijska ni sigurnosna agencija nema informaciju da je Milan Radoičić ili bilo ko iz njegove grupe nabavljao oružje u Bosni i Hercegovini koje je, potom korišteno u terorističkom napadu na kosovsku policiju.