Schmidt ima punu podršku Zapada da pojača pritisak na Dodika kako bi mu bilo jasno da će biti uklonjen iz političkog života, a jedini način da se to ne desi je da predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a hitno obustavi antidržavno djelovanje.

Nakon što su mu godinama ostavljali prostor i vrijeme da prestane sa secesionističkim aktima i podrivanjem ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, konačno se steže obruč oko Dodika. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija gube strpljenje. Sada su prvi put jedinstvene u stavu da je Dodik prešao crvenu liniju i da njegovi antiustavni potezi ne mogu proći nekažnjeno, jer on svojim nerazumnim i opasnim djelovanjem ugrožava mir i dejtonsku strukturu Bosne i Hercegovine, rekli su za N1 diplomatski izvori bliski zapadnim silama.

Dok su službeni Vašington, London, Berlin, Pariz i Rim, čiji predstavnici zajedno djeluju u okviru Kvinte, sazreli u uvjerenju da ranije donesene američke i britanske sankcije protiv Dodika nisu zaustavile njegove pokušaje rušenja države i da se mora preći u novu fazi direktnijeg djelovanja s ciljem očuvanja teritorijalnog integriteta i Ustava BiH, službeni Brisel još se dvoumi i nema jasan stav. Evropska unija nije, po uzoru na SAD i Veliku Britaniju, uvela sankcije Dodiku zbog unutrašnjih neslaganja, a među briselskim birokratama prevladava mišljenje da svaka nova odluka visokog predstavnika udaljava Bosnu i Hercegovinu od članstva u Evropskoj uniji.

Iako Turska, kao predstavnica Organizacije islamske konferencije u Vijeću za implementaciju mira u BiH, podržava posljednje odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice, nije jasno kakav je stav Turske prema smjeni Dodika.

S druge strane, Rusija je prekinula učešće u radu Vijeća za implementaciju mira, ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH, ali podržava sve odluke koje je donijela Narodna skupština RS, uključujući i posljednju o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji entiteta Republika Srpska.