U velikom finalu Evropskog prvenstva večeras u Njemačkoj Španija je pobijedila Englesku rezultatom 2:1 i osvojila svoj četvrti trofej i tako postala najtrofejnija reprezentacija Evrope. S druge strane, Engleska je izgubila drugo uzastopno finale Evropskog prvenstva, a Harry Kane je i dalje ostao bez igrač koji nikada nije osvojio trofej. 

Španija je tokom cijelog turnira igrala odličan fudbal, i opći je dojam da je najviše pokazala na ovom prvenstvu Evrope, s druge strane, dojam je da se Engleska nezasluženo provukla u finale. Imajući u vidu igrački kadar Engleske, izuzetne pojedince, igra koju su prikazali tokom turnira je ispod nivoa reprezentacije koja igra finale.

U finalnoj utakmici Španija je dominirala u svakom pogledu. Povela je golom Nica Williamsa na početku drugog poluvremena. Nakon gola Španjolci su nastavili napadati i stvarati prilike, no Engleska je u 73. minuti izjednačila golom Cola Palmera i u tim trenucima se doimala kao reprezentacija dostojna finala. Ipak, Španija je 88. minuti dala gol za pobjedu, a strijelac je bio Oyarzabal.

Za najboljeg mladog igrača proglašen je Španjolac Lamine Yamal, koji je imao pet asistencija i jedan gol na ovom prvenstvu, dok je za najboljeg igrača turnira proglašen također Španjolac, Rodri.