Nastojali smo da damo doprinos i ispunimo zajednički cilj – evropske i razvijene Crne Gore. Mnogi su dovodili u pitanje izvjesnost formiranja ove Vlade, a neki činili moguće i nemoguće da do njenog formiranja ne dođe, saopštio je premijer Milojko Spajić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate 44. Vlade u prvih 100 dana.

On je poručio da će podnijeti ostavku ako prosječna plata ne bude 1000, a minimalna 700 eura u roku od godinu dana.

Premijer Spajić nastavlja svoju populističku politiku koju je započeo kao ministar finansija u "apostolskoj vladi" nakon izbora 2020. godine. 

Stranke opozicije su ranije uputili brojne kritike na djelovanje premijera Spajića. 

SD: Vlada nakon 100 dana djeluje nesinhronizovano i haotično, ali servilno prema Andriji Mandiću

Vlada Milojka Spajića, 44. po redu, u prethodnih 100 dana nije pokazala neke značajne iskorake, ali jeste servilnost prema Andriji Mandiću i politici koju on predstavlja, saopštili su iz Socijaldemokrata (SD).
„Naprotiv, dostignuća kojima se 44. Vlada kiti pred našim međunarodnim partnerima zapravo su dostignuća Parlamenta, tačnije dostignuća opozicije koja je, ponašajući se konstruktivno, omogućila izbor 7. sudije Ustavnog suda, 3 člana Sudskog savjeta i VDT-a“, navode u saopštenju.

S druge strane, dodaje, nijesmo vidjeli mnogo konkretnih stvari.

„Naprotiv, Vlada je, uprkos tome što je formirana na predizbornim obećanjima koja su podrazumijevala povećanje minimalne i prosječne zarade, te skraćenje radnog vremena, uspjela da, upravo kao rezultat neslaganja oko ovih pitanja, na ulice izvede gotovo sve sindikate u Crnoj Gori. Tako, umjesto povećanja sa 450€ na 750€, odnosno sa 780€ na 1000€, prosvjetari, medicinari, zaposleni u pravosuđu i upravi nijesu mogli izboriti ni 5-10% povećanja mjesečnih zarada“, ističu u saopštenju.

Prema njihovim riječima, osim debakla na ekonomskom polju (a tajno su se zadužili preko 100 miliona eura), u Vladi očigledno imaju i problema sa komunikacijom.

„Tako smo imali otvoreni sukob predsjednika Vlade sa njegovim ministrom pravde u vezi odbijanja izručenja turskog državljanina, kao i sada već trajući sukob na relaciji PES-Demokrate oko imenovanja u sigurnosnom sektoru. Reklo bi se, posmatrajući sa strane, da su u Vladi u nezboru“, navode.

Kako dodaju, za Spajićevu Vladu dolaze neki novi dani.

„Uskoro će na velika vrata, praćen zvucima ruske “katyusha-e”, na poziciju potpredsjednika Vlade stići neko od kadrova DNP-a, što će dati poseban pečat europskoj orijentaciji 44. Vlade. A na jesen još veće pojačanje - ostatak kadrova DNP-a, uz saborce iz NSD, ojačaće Spajićev tim i učvrstiti Crnu Goru na njenom europskom putu. Da ne bude zabune, i Moskva je u Europi, makar geografski. Da zaključimo, aktuelna gomila nesklada, uz čast izuzecima koji se, u skladu sa svojim mogućnostima, sa svojih pozicija, trude da daju konkretan doprinos, do ovog trenutka još i odlično funkcioniše kako očekujemo da bude nakon što igrači sa rezervne klupe preuzmu glave uloge“, zaključuju u saopštenju.

Bešić: Vlada izgleda nesigurno i neuvjerljivo

Da za prvih stotinu dana 44. Vlada nije ispunila obećanja, uprkos velikim očekivanjima, poručuje i profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić.

Nagovještava da građani još ne znaju detalje programa Europa sad dva, te da Vlada djeluje nesigurno što će, kaže, uticati na smanjenje povjerenja građana u novu izvršnu vlast.

"Nakon 100 dana i dalje ne znamo kako izgleda taj program i šta su elementi tog programa, već se separatno tu i tamo najavljuju neka povećanja i rješavanja ekonomskog statusa određenih kategorija", istakao je Bešić.

Kako kaže, njemu lično vlada izgleda nesigurno i neuvjerljivo.

Savić: Vlast iznutra podrivaju Demokrate, a tu je i sukob između Spajića i Milovića

Vlast u Crnoj Gori, kroz pitanja sigurnosti, Demokrate podrivaju iznutra, tu je i sukob unutar samog PES-a, ali sada ne između predsjednika Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića već između ministra pravde Andreja Milovića i predsjednika Vlade, ocijenio je Marko Savić, sa Fakulteta političkih nauka, gostujući u centralnoj informativnoj emisiji 24 Sata na TV E.

“Na trećem mjestu da uzdrma sadašnju vlast je Demokratski front koji se drži sa strane, dok se ne dese unutrašnja trvenja, da bi ulaskom u rekonstruisanu Vladu konačno preuzeli ono što očekuju. U tom smjeru prepoznajemo konkretne poteze u kom smjeru ova Vlada ide. A od strane Andrije Mandića to će se još bolje vidjeti kroz rekonstrukciju Vlade, a nama donijeti još jedan mučan politički period koji će vrlo vjerovatno da se prelije i na društvene prilike, a svakako i na proces europskih integracija”, kazao je Savić

Dodaje da je u odnosu na prethodne, 44. crnogorska Vlada zatvorenija, što se vidjelo i tokom konferencije za novinare organizovane povodom 100 dana Vlade, kroz otvoreni populizam i odgovore na pitanja “to me ne zanima, to ćemo da uradimo brzo”.

“Takvom “paf paf” metodologijom prema podacima Instituta Alternativa 17 zakona je prošlo procedure po hitnom postupku, neki od njih su zapravo I trebali da prođu takvu procedure, no većina njih nije. Takođe, retroaktivno ukidanje povjerenja našoj predstavnici u Sudu za ljudska prava u Strazburu je nešto što govori da nemaju konkretnog plana. A kada govorimo o konkretnom planu mi koji pratimo reformu javne uprave I rad vlade znamo koliko je važno da jedna Vlada donese godišnji program rada kako bi znali što da očekujemo, što za ovih 100 dana nijesmo vidjeli”, kazao je on.

Ono što je urađeno u deblokadi pravosudnog Sistema tokom 100 prvih dana Vlade može biti tačka o kojoj se može govoriti o pozitivnom učinku.

“Iako je to formalno nadležnost Parlamenta, vidjeli smo i u pregovorima da je tu dosta izvršna vlast učinila da do toga dođe. Ostaje pitanje Vrhovnog suda, koje je otvoreno i dalje, koje je značajno za proces europskih integracija“, kazao je Savić.

Europska unija, navodi on, poslije narušenih odnosa u prethodne dvije Vlade, gleda na Crnu Goru drugačijim očima.

Komentarišući najave premijera Milojka Spajića da će ukoliko do kraja godine prosječne plate biti 1.000 a minimalne 700 eura dati ostavku, Savić kaže da je riječ o nastavku populizma.

„Bez da ulazim u oblast ekonomske analize, rekao bih da je istina da su mnogi imali rezerve prema programu Evropa sad 1, i da su oni uspjeli promjenom velikog broja Zakona, dođu do tog programa. Evropa sad 2 je velika nepoznanica, i sumnjam kao građanin da može doći do toga, jer nemamo nijedan pisani trag da to možemo da izvedemo“, vjeruje on.

Sjednicu Odbora za sigurnost i odbranu, je kaže, bilo mučno gledati.

“Mislim da građani sa žaljenjem gledaju na svoje predstavnike“, zaključio je Savić, piše Portal Analitika.