U Mađarskoj, gdje je na vlasti ista stranka posljednjih 14 godina, jedna dosada nepoznata osoba trese političku scenu. Nazivaju ga političkim mesijom i dali su mu nadimak Slim Fit Jesus (prema uskoj odjeći koju obično nosi). Péter Magyar, 43-godišnji advokat, do februara vjerni član ultrakonzervativnog Fidesza, postao je najveći suparnik mađarskog premijera Viktora Orbána, koji je suočen s najdubljom krizom otkako se vratio na vlast 2010. godine.

Bivši suprug bivše ministarke pravosuđa, Judit Varga, uživa ogromnu popularnost koja sve više raste kako jačaju optužbe za korupciju u sistemu koji poznaje iznutra. Svaki četvrti birač, željan alternative Orbánu, tvtrdi da će za nejga glasati na evropskim izborima u junu, pokazuju najnovije ankete, javlja El Pais.

Magyar je ove nedjelje pozvao svoje sljedbenike na proslavu Majčinog dana i istovremeno masovnim protestom apelirao na političke promjene. U daljnjem pokazivanju snage uspio je ispuniti glavni trg u Debrecenu, jednom od uporišta Fidesza oko 230 kilometara istočno od Budimpešte. Magyar je stigao vlakom u svojoj uobičajenoj odjeći: bijela košulja, pripijene traperice i bijele Nike patike. Pred okupljenima koji su skandirali “ne bojimo se” i “dosta nam je” napao je i Vladu i opoziciju.

Magyar je, kao i obično, osudio korupciju izvršne vlasti Fidesza - zbog koje EU drži suspendirano 21 milijardu eura - i zapitao se gdje su milijarde eura koje je zemlja dobila iz Bruxellesa. "Polovina ovog novca mogla se iskoristiti za obnovu Njemačke nakon Drugog svjetskog rata", rekao je i obećao raspustiti "dioničko društvo Orbán-Tiborcz-Mészáros" što su prezimena premijera, njegovog zeta Istvána i njegovog prijatelja iz djetinjstva, Lorinca, najbogatije osobe u zemlji, koji se obogatio u posljednjem desetljeću. “Ako uspijemo, možemo okončati eru koja je Mađarsku pretvorila u jednu od najsiromašnijih i najkorumpiranijih zemalja u EU”, izjavio je, pozivajući na promjene “sad ili nikad”.

Magyarova politička karijera započela je na dan kada je završila Vargina, baš kad je Orbán mislio da je okončana za njega jedna od najopasnijih političkih epizoda. Desetog februara tadašnja predsjednica Katalin Novák bila je prisiljena podnijeti ostavku zbog skandala izazvanog pomilovanjem osobe koja je skrivala pedofila.

Varga je bila čelnica pravosuđa kada je pomilovanje dano, i trebala je nositi listu Fidesza za Evropski parlament, ali je onda najavila da se povlači iz javnog života. Magyar je postao bijesni bivši suprug i najavio je da napušta i svoje pozicije u javnim poduzećima te je istog dana u nekoliko objava na Facebooku počeo iznositi detalje o korupciji, nepotizmu i metodama pritiska mađarskog političkog sistema. Dan kasnije dao je intervju Partizanu, nezavisnom YouTube kanalu, koji ga je katapultirao.

Magyar je otvoreno prozvao ljude bliske premijeru, poput Antala Rogána, šefa njegovog kabineta i šefa komunikacija i tajnih službi ili njegovog zeta Tiborcza, koji je postao jedan od 50 najbogatijih ljudi u Mađarskoj. Rekao je stvari poput "pola zemlje je u rukama nekoliko porodica" — što nevladine organizacije i nezavisni mediji ponavljaju godinama — i uvjeravao da će otkriti zloupotrebe koje će srušiti sistem. Od tada se njegovo ime svakodnevno pojavljuje u nacionalnim medijima.

Politolog András Bíró-Nagy, direktor analitičkog centra Policy Solutions, bez smatra da je “ovo najozbiljnija kriza koju je Orbán pretrpio”, koja je započela skandalom s pomilovanjem, a intenzivirala se usponom Magyara.

"Vlada je bila prisiljena ići u defanzivu u razdoblju bez presedana i u vrlo delikatnom trenutku", kaže on u vezi s evropskim i općinskim izborima koji se održavaju 9. juna. Dobro podmazana medijska mašinerija Fidesza i njegovi političari bezuspješno su pokušavali probušiti balon: “Ne znaju šta učiniti. Pokušali su ga diskreditirati, ali ništa nije upalilo,” objašnjava Bíró-Nagy.

Najozbiljniju prijavu protiv Magyara pokrenula je njegova bivša supruga istog dana kada je objavio audio zapis njihovog razgovora u kojem je otkrila da su se osobe bliske Antalu Rogánu pokušale umiješati u istragu o korupcijskom slučaju. Varga je tada kazala da je na to bila prisiljena jer se osjećala zastrašena od strane Magyara, a prijavila je i da je trpjela seksističko nasilje dok su bili u braku, posebno u obliku psihičkog zlostavljanja. Bivša ministrica detaljno je opisala nekoliko epizoda sukoba s čovjekom s kojim ima troje djece.  

Ipak, Magyar je 10. aprila objavio da je registrirao stranku s kojom će izaći na izbore. Tisza (od mađarskog Tisztelet je Szabadsag, poštovanje i sloboda) postala je glavna opoziciona snaga. Anketa objavljena prošlog ponedjeljka daje mu 25 posto glasova u poređenju s 45 posto koliko ispitanih namjerava glasati za Fidesz - na parlamentarnim izborima 2022. dobili su 53 posto - koji ostaje prva snaga. Analitičar Bíró-Nagy objašnjava da bi Orbán mogao izgubiti neke europarlamentarce, ali onaj ko će najviše izgubiti zbog fenomena Magyar je opozicija.

Nije ulazio u detalje o svom programu, ali analitičari ga opisuju kao “Fidesz 2.0”. Definiraju ga kao konzervativnog nacionalistu. Ne napada Bruxelles i ne predlaže ulazak u Evropsko javno tužiteljstvo, nego brani Uniju koja je savez jakih nacionalnih država. Što se tiče drugih pitanja, kao što je ruski rat u Ukrajini, branio je proruske ciljeve slično kako je to radila Orbanova vlada. Nacionalna politika je mjesto gdje se distancira od Orbánove stranke i obećava ulaganja u zdravstvo i obrazovanje.

Magyar ima harizmu, profesionalan je i odličan je komunikator koji obilazi zemlju i okuplja respektabilnu publiku čak i u ruralnim područjima, što se vidjelo ove nedjelje u Debrecenu. Sljedeći termin je 8. juni u Budimpešti, dan prije izbora za Evropski parlament. Ko to sve finansira i hoće li uspjeti održati ovaj nivo uzbuđenja do izbora 2026. godine, kada želi maknuti Orbána s vlasti, pitanja su zasad bez odgovora. Pred njim će biti čvrsta snaga sistema koja, prema pisanju mađarskih medija, već istražuje stoji li iza Magyara novac iz inozemstva.