Šesnaest demokratskih kongresmena pridružilo se republikancima u usvajanju zakona koji bi primorao SAD da ubrzaju sve odobrene isporuke oružja Izraelu, uključujući i one koje je Bijela kuća odložila zbog izraelskog napada na Rafah.

Ova je podrška bila više simbolična, budući da u Kongresu republikanci imaju većinu, a zakon je prošao sa 224 glasa za prema 187 protiv. Iz Bidenove administracije su rekli da će staviti veto na zakon, tvrdeći da on "potkopava" predsjednikovu vanjsku politiku.

Međutim, usvajanje zakona u Predstavničkom domu je značajno jer se 16 proizraelskih demokratskih poslanika pridružilo republikancima u znak prkosa Bidenovoj odluci da zaustavi isporuku Izraelu posebne vrste bombi, teških po jednu tonu.

Republikanski senator Tom Cotton predstavio je prateći zakon, ali lider većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da neće staviti prijedlog zakona na glasanje. Visoki demokratski zvaničnici u Predstavničkom domu također su se oštro protivili zakonu.

U obavještenju koje je podijelila demokratska kongresmenka Catherine Clark navodi se da je Biden pružio "gvozdenu" podršku Izraelu, ali da republikansko zakonodavstvo predstavlja "ograničenje bez presedana" izvršne vlasti i sposobnosti predsjednika da provodi vanjsku politiku.

Izraelski rat protiv Gaze podijelio je Demokratsku stranku, a naprednjaci kritiziraju Bidenovu podršku Izraelu. Tenzije se već mogu osjetiti u samim demokratskim stranačkim izborima.

Ove sedmice propalestinski demokratski kongresmen Jamaal Bowman tvrdio je da je njegov glavni protivnik bio u "džepu i kupio ga je i platio AIPAC", proizraelska lobistička grupa. Bowman, kao i neki drugi naprednjaci, nazvao je izraelski rat u Gazi genocidom.

Žarište izraelskog rata postao je Rafah, pogranični grad na jugu Gaze u kojem se nalazi oko 1,5 miliona Palestinaca. Biden je prošle sedmice upozorio da će odgoditi prebacivanje ofanzivnih bombi i artiljerijskih granata u Izrael ako započnu potpuni napad na Rafah.

Američki birači, pristalice i kritičari Izraela iz minuta u minut prate Bajdenovu odluku da dovrši tu javnu prijetnju. Bajdenova administracija nije jasno definisala šta podrazumevaju pod "invazijom u punom obimu", jer je Izrael snažno bombardovao Rafah i preuzeo kontrolu nad prelazom sa Egiptom.

Ogromna većina transfera oružja Izraelu nastavlja se uprkos svemu. Wall Street Journal objavio je da Bidenova administracija planira poslati više od milijardu dolara dodatnog oružja i municije u Izrael.