Države Evropske unije bore se s ogromnim poskupljenjem energenata otkako je ključni dobavljač gasa Rusija napala Ukrajinu u februaru, što je izazvalo sankcije.

Sada su sve su veći pozivi za ograničenje cijene plina u cijeloj Evropskoj uniji i njegovo odvajanje od cijene električne energije.

Međutim, Njemačka kaže da svoje zalihe gasa puni brže nego što se očekivalo.

Zapadne zemlje, koje podržavaju Ukrajinu, pokušavaju smanjiti količinu ruskog gasa i nafte koje uvoze. Rusija, koja je prošle godine isporučila Evropskoj uniji 40 posto svog gasa, zauzvrat je ograničila isporuke.

Belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten napisala je na Twitteru da je potrebno hitno zamrznuti cijene gasa u Evropi, dodajući da je veza između cijena plina i struje vještačka i da se to mora razdvojiti.

“Sljedećih pet do deset zima bit će strašno ako ništa ne preduzmemo. Moramo djelovati na izvoru, na evropskom nivou, i raditi na zamrzavanju cijena gasa, rekla je. Cijene električne energije također su skočile u Evropi i ove sedmice dostigle rekordne vrijednosti. A plin je glavni izvor proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji.

U Njemačkoj je u petak cijena po megavat satu električne energije dostigla 995 eura, dok je u Francuskoj porasla na 1.130 eura. To predstavlja više nego desetostruko povećanje u obje zemlje u odnosu na prošlu godinu, javlja novinska agencija AFP.

Njemačka, koja je najveći uvoznik ruskog plina, utrkuje se da poveća svoje rezerve plina prije zime uprkos tome što je Rusija smanjila isporuke. Njen cilj je da do oktobra napuni svoje kapacitete gasa do 85 posto. Za to je implementirala mjere za uštedu energije.

Od ruskog gasa najviše zavisi Njemačka, zatim Italija pa Francuska.