Još od dana kada su prvi put nakon Agresije svoj sastanak održala tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stvar funkcionira vrlo jednostavno kada je u pitanju diplomatska mreža. Kako su imenovanja ambasadora nadležnost Predsjedništva, svaki od članova ima svoje liste kandidata, svoj spisak želja za ambasadorske dužnosti. Prešutni je dogovor, ako baš nije riječ o kakvom mega-skandalu, da se niko nikome ne miješa u spisak. Svi prihvate sve i imenuju ambasadore.

Ovaj sastav Predsjedništva imao je, ne tako davno, „genijalna“ rješenja. Žene „trojkinih“ analitičara, novinari, oni koji su sami sebe nazivali novinarima, analitičari, vlasnici propalih medijskih projekata. Sve je to poslano u diplomatsku službu pa je malo nejasno čemu danas toliki ibret da je u diplomatiju poslalo i Milana Tegeltiju. Hem je riječ o dogovoru, ja tebi a ti meni, hem Tegeltija, kada je diplomatija u pitanju, nije puno gori od recentnih kadrovskih rješenja.

Što bi (vjerovatno) rekla Željka Cvijanović, imenovanom se Milanu u zube ne gleda.

Cvijanovićka se (vjerovatno) na nagovor stranačkog i svakog drugog šefa ovim imenovanjem kutarisala Tegeltije, donedavno savjetnika Milorada Dodika. Tegeltija se brukao u VSTV-u, bio je toliko bahat da je dopustio sebi da mu dokumentiraju „potkivanje“, isprovaljivao se na mjestu predsjednika banjalučkog „Borca“, kluba kojeg Dodikov sestrić na privremenom radu u FS BiH, Vico Zeljković, vodi ka tituli prvaka Bosne i Hercegovine.

A i žena u koju je godinama toliko ulagao ga je napustila privučena podzemljem iz jahorinskih apartmana.

Sažalilo se u SNSD-u nad hudom Milanovom sudbinom pa Tegeltiju poslalo u Rijeku. Što, kada se malo bolje razmisli, uopće nije, loš potez. Štaviše.

Jer, kakvog je sve smeća Hrvatska poslala u Bosnu i Hercegovinu posljednjih dvadesetak-tridesetak godina, od materijalnog do ljudskog, od radiokativnog otpada i špijunskog skandala sa navodnim naouružavanjem po džematima pa do notornog političkog miješanja u unutrašnje stvari ove zemlje, od UZP-a pa do izbornog zakona, slanje Tegeltije u tu zemlju je kamilica ali i dokaz da i mi ipak konja za takvu prljavu utrku imamo.    

Izvezla nam je Hrvatska na stotine bjegunaca od tamošnjeg pravosuđa no tu smo nekako poravnali račune. Dobro, nije baš da smo im ostali dužni, oni su nama poslali braću Mamiće, mi njima bulumentu ratnih zločinaca, kriminalaca, silovatelja. Ali slanje Milana Tegeltije u Rijeku, gdje će biti novi konzul Bosne i Hercegovine, novi je momenat, obrat u odnosima dvije susjedne zemlje. Tako nizak udarac Hrvatska Bosni i Hercegovini još nije zadala u ovoj 2024. godini kakav je Hrvatskoj zadalo Predsjedništvo BiH.

Može se, dakle reći - odličan potez članova Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka i Hrvata. Da i ta EU vidi s kim i s čim ovdje imamo posla svih ovih godina.