U Tuzli je danas, u prostorijama Demokratske fronte (DF), potpisana izjava o novoj skupštinskoj većini sa 19 potpisa, i to 13 iz Stranke demokratske akcije (SDA), četiri iz DF-a  i dva koji će formalno-pravno u Skupštini TK djelovati kao nezavisni zastupnici, a u prethodnom su periodu bili u Pokretu demokratske akcije (PDA).

U narednih 30 dana trebao bi se napraviti plan i program rada sa konkretnim mjerama.

˝Još uvijek postoji mogućnost da se svi koji misle o dobrobiti Tuzlanskog kantona pridruže građanskoj većini, jer ništa nije zaključano˝, izjavio je Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog obrora SDA TK, koji nije želio iznositi moguća imena kandidata za premijera i ministre.

˝O svemu će odlučivati organi stranke. Pozicija premijera pripada SDA, kao pobjedničkoj stranci, a pozicija predsjednika Skupštine TK ide DF-u˝, navodi Skopljak.

Žarko Vujović zastupnik DF-a i aktuelni predsjednik Skupštine TK, izavio je da će u utorak biti sastanak kolegija predsjednika svih kantonalnih organizacija stranaka koje participiraju u Skupštini TK te da će do narednog petka biti održana konstituirajuća sjednica.

˝Ovo je početnih 19. Na koliko će to izaći na kraju vidjet ćemo, samo što su sada drugačije pozicije. U TK ima političkih subjekata koji po svoje mišljenje idu u Sarajevo. Onoga trenutka kada oni budu tražili od svojih centrala da razmišljaju autonomno onda će moći donositi pravovaljane odluke. Sve kantonalne organizacije DF-a su autonomne u izboru partnera u vlasti. Neke strane ambasade su ucijenile neke stranke s kim smiju s kim ne smiju˝, smatra Vujović.

U pogledu Doma naroda FBiH Vujović je naveo da će onaj ko bude imao kontrolu u tom zakonodavnom tijelu "biti vlast u FBiH".

˝U Dom naroda FBiH ću ići ja u Klub Srba, a Sandra Imširović u Klub ostalih. Klub Hrvata kontrolira HDZ, ko bude kontrolirao Klub Bošnjaka i Klub Srba taj će biti u vlasti. Jednostavno. Isto tako na državnom nivou, jer se iz federalnog Doma naroda bira državni Dom naroda. Možete imati i 70 ruku u Zastupničkom domu, bez Doma naroda to ne znači ništa. Mi smo sigurno sada u boljoj poziciji˝, smatra Vujović.

Osim toga, na novinarsko pitanje da prokomentira izjave Denisa Zvizdića, potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koji je naveo da je formiranje vlasti u TK materijal za policiju, Skopljak je odgovorio:˝U PDA NiP ili ASDA otišle su na stotine izabranih zastupnika i niko nije pravio dramu. Želim podsjetiti javnost da je 10 zastupnika iz SDA otišlo u PDA i odnijelo svoje mandate. Gospodin Zvizdić je u pola mandata odnio mandat u NiP kao predsjedavajući Parlamentarne skupštine i niko od toga nije pravio dramu. Ja nisam nikada rekao za te ljude da su kriminalci. To su njihove političke odluke i kada napuštaju SDA  i nose mandate, to su dobri momci. Kada neko želi doći u SDA, tada treba dignuti tužilaštva i agencije. Nemam ništa protiv, neka svi oni rade svoj posao, ali nije korektno˝.