Poslanički klub Bošnjačke stranke uputio je danas dopis predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću, sa pitanjem na koji će način Skupština Crne Gore obilježiti 11. juli, Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici.

“Imajući u vidu da je Skupština Crne Gore dana 17. juna 2021. godine, usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u kojoj je, između ostalog, 11. juli proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i nedavnu Rezoluciju UN kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a za koju je Crna Gora glasala na sjednici Generalne skupštine UN, ova Skupština ima obavezu da na primjeren način obilježi 11. juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici’, navodi se u dopisu koji potpisuje šef kluba poslanika Amer Smailović.

Ovo pitanje je novi momenat na vrlo dinamičnoj crnogorskoj političkoj sceni nakon što je ova država u UN-u glasala za Rezoluciju o Genocidu u Srebrenici, da bi nakon toga po diktatu režima iz Beograda Skupština izglasala Rezoluciju o Jasenovcu. 

Ova pitanja dolaze u vrijeme najavljene rekonstrukcije crnogorske vlade i ostvarenog napretka prema članstvu u EU usvajanjem IBAR-a što je poništeno usvajanjem Rezolucij o Jasenovcu dna poslije. 

Otkazivanje posjete Charlesa Michela, predsjednika Europskog vijeća, praktično je vratilo Crnu Goru na početak pregovora jer je izubila povjerenje partnera iz EU.

I nakon dženaze u Srebrenici politička scena u Crnoj Gori će biti napeta jer je za 12. juli najavljena posjeta Podgorici predsjednika ukovodstva Srbije i Republike srpske

Naime, za 12. juli u podgoričkom Višem sudu zakazano je izricanje presude u ponovljenom suđenju za slučaj “Držvni udar” u kome je jedan od optuženih i predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

On je u emisiji Slobodna zona na TV Prva pozvao rukovodstva Srbije i Republike srpske da dođu u Crnu Goru 12. jula, na Petrovdan, kako bi poslali “poruku zajedništva”.