Nekoliko bivših viših vojnih zapovjednika Ujedinjenog Kraljevstva bijesno je jer Kraljevska mornarica ne može uspješno pucati na kopnene mete pobunjeničke skupine Husija u Jemenu jer ratni brodovi nemaju municije. Ovu situaciju opisali su kao "skandal".

Prema novinama The Telegraph, britanski razarači trenutno mogu samo pucati na druge brodove s topovima s prednje strane svakog broda, za razliku od američkih razarača, koji su sposobni lansirati navođene projektile Tomahawk na kopnene ciljeve. Ova situacija znači da će Ujedinjeno Kraljevstvo, ako želi napasti projektile i baze Husija na kopnu, morati poslati avione ili podmornice u regiju, od kojih pet navodno nije bilo dostupno.

Trenutno međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama pokušava zaustaviti napade Husija na zapadne trgovačke brodove koji prolaze kroz regiju.

Tobias Ellwood, bivši predsjednik odbrambenog odbora Donjeg doma, upozorio je da je situacija neodrživa i pozvao Granta Shappsa, ministra obrane, da preispita stanje stvari.

Bez vatrene moći jedino je mornarica Sjedinjenih Američkih Država sposobna izvesti većinu napada na Husije koji zapadnim zemljama zadaju glavobolju. Mnogo kompanije, nakon što je zbog straha potvrđeno poskupljenje cijena prijevoza, brodove šalju da kruže oko Afrike kako bi došli do Evrope.

Izvor britanskog ministarstva odbrane rekao je da se HMS Diamond, razarač raspoređen u Crvenom moru, nije pridružio napadima na Husije jer nije imao "sposobnost pucati na mete na kopnu". Ovo nije prvi put da se sazna za nedostatak municije u Kraljevskoj mornarici. No, kritike su pojačane u kontekstu rata u Ukrajini. Tako bivši kontraadmiral kojeg je citirao Telegraph navodi da mornarica ne bi mogla ići u borbu s kineskim i ruskim ratnim brodovima.