Grčki premijer Kirijakos Micotakis u intervjuu za grčki list "Makedonija" uputio je otvorene poruke susjednoj Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Turskoj.

Tri sedmice uoči evropskih izbora, grčki premijer je u intervjuu za „MtK“ oštro je reagovao na istupe nove predsjednice Sjeverne Makedonije.

„Nova predsjednica Sjeverne Makedonije napravila je nezakonit i provokativan izbor da prekrši zvanični tekst svoje zakletve i nazove državu drugim imenom od onoga što je definisano samim Ustavom. Dakle, prekršila je ne samo Prespanski sporazum, već i Ustav svoje zemlje“, naglašava on.

“Sa naše strane pozivamo novu predsjednicu da izbjegne slične nezakonite i provokativne izjave, koje nećemo prihvatiti. Podrazumjeva se da evropski kurs Skoplja zavisi od poštovanja dogovorenog. Stoga, rukovodstvo Sjeverne Makedonije mora shvatiti da samo treba profitirati od prijateljstva sa Grčkom”, kaže Micotakis.

On je poslao i poruku opozicionoj grčkoj stranci SYRIZA, koja je parlamentu dostavila na ratifikaciju tri memoranduma iz Prespanskog sporazuma, obaveze koju Grčka godinama ne sprovodi.

“O tome da zvaničnici SIRIZE sada traže od nas da ubrzamo ratifikaciju Memoranduma iz Prespanskog sporazuma, nije potrebno mnogo riječi. Neprihvatljivo je da grčke stranke predlažu nešto što druga strana ne želi! Podsjećam da smo 2019. godine glasali protiv Sporazuma, a da nikada nismo rekli da ćemo ga otkazati. Jednostavno zato što to nije moguće. Tada sam sam ukazivao na njegove propuste i upozoravao na probleme. Mi smo istrajali kao opozicija, znajući da kada se donese obavezujući sporazum o državi, on se ne mijenja. Sada, kao vlada, moramo poštovati grčki potpis međunarodnog sporazuma", naglasio je Micotakis.

On je bio odlučan i ponovio da neće ratifikovati memorandume sve dok rukovodstvo Sjeverne Makedonije ne bude dosljedno poštovalo odredbe Prespanskog sporazuma.

“Očigledno poštujemo ono što je dogovoreno u međunarodnom sporazumu. Ali usvajanje njenih pojedinačnih memoranduma zavisi i od druge strane. I, prije svega, od toga koliko će biti dosljedna u međunarodnim obavezama. Dakle, očekujemo da održe ono što su dogovorili. I mi, kao država koja ima kontinuitet i konzistentnost, uradit ćemo ono što je propisano u skladu sa tim”, rekao je Micotakis.

Slučaj "Baleris" blokira put Albanije ka EU

Grčki premijer se osvrnuo i na otvorena pitanja s Albanijom koja su se intenzivirala nakon što je albanski sud osudio gradonačelnika Himare Fredija Bellerisa na dvije godine zatvora pod optužbom za kupovinu glasova, nakon čega je Grčka zaprijetila da će blokirati proces pridruživanja Albanije EU.

“Pitanja u grčko-albanskim i evro-albanskim odnosima, naravno, ostaju. A premijer Albanije ne može zaobići uslove za ulazak svoje zemlje u EU: prvo, poštovanje vladavine prava, što je predviđeno članom 2. Ugovora o Evropskoj uniji. Da budem jasan: nezakonitim istražnim pritvorom izabranom gradonačelniku Himare i sada kandidatu ND za Evropski parlament, Fredisu Belerisu, Albanija krši vrijednost vladavine prava oduzimajući mu očigledno pravo da mu se sudi na osnovu pretpostavke nevinosti. Dakle, ovo nije samo bilateralno, već prvenstveno evropsko pitanje. A kako put za članstvo Albaniji zavisi od poštovanja osnovnih prava grčke manjine, on neminovno prolazi kroz našu zemlju”, kaže Micotakis.

Inače, prošle sedmice albanski premijer Edi Rama boravio je u privatnoj posjeti Grčkoj i obratio se skupu albanskih migranata, članova stranke i simpatizera u Atini u zatvorenoj areni Galatsi pod strogim mjerama sigurnosti.

Govoreći o otvorenim pitanjima sa susjednom Turskom, Micotakis je istakao da postoji veliki napredak u odnosima dvije zemlje, u oblasti ekonomije, investicija, turizma, saradnje u zdravstvu i migracijama, ali je njegov četvrti po redu susret sa turskim predsjednik Erdogan nije donio konkretno rješenje za decenijski spor između dvije zemlje oko otoka u Egejskom moru i demilitarizacije vazdušnog i morskog prostora u istočnom Mediteranu.

- Nemojmo zanemariti da je naša jedina centralna razlika sa susjednom državom ostala: epikontinentalni pojas i ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) na Egejskom moru i istočnom Mediteranu. Međutim, dok se ovo pitanje ne riješi, na osnovu međunarodnog prava i prava mora, moramo odgovoriti danas. Sa napretkom u pitanjima takozvane "niske politike", ona su od velike važnosti za živote građana s obje strane Egeja. U vezi s tim, složio bih se sa naslovom turskih novina dan nakon moje posjete, koji je rekao da je to bio "veoma lijep dan na Egejskom moru". Ovako lijepi dani su naša odgovornost  da ih pretvorimo u cijelo godišnje doba.

Micotakis je takođe govorio o evropskim izborima 9. maja kao ključnim za Grčku, ali i za Evropu jer će, kako je rekao, uticati i na unutrašnje političke korelacije.