Kontakt sa jednim od putnika i jednim od članova posade helikoptera predsjednika Raisija je ostvaren "u više navrata", rekao je iranski zvaničnik za državnu TV.

Zvaničnici kažu da su uspjeli uspostaviti kontakt sa nekim od putnika u helikopteru, što budi nadu u uspjeh misije traganja i spašavanja, prenosi CNN.

Život iranskog predsjednika Ebrahima Raisija je u opasnosti nakon pada helikoptera, u kojem je sa njim bio i ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahijan, rekao je Reutersu iranski zvaničnik.

"I dalje se nadamo, ali informacije koje dolaze sa mjesta nesreće su veoma zabrinjavajuće", rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei oglasio se prvi put nakon vijesti da je iranski predsjednik doživio helikoptersku nesreću, javlja BBC.

On je poručio da se iransci trebaju moliti za Rasisijevo zdravlje, javila je državna televizija IRIB.

- Narod Irana ne treba brinuti, neće biti zastoja u obavljanju državnih poslova - poručio je Khamnei.

Spasilačke ekipe su na terenu, ali loši vremenski uvjeti otežavaju potragu. Naime, pokušaji potrage i spašavanja u vezi sa helikopterom iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija nisu mogli biti izvedeni iz vazduha zbog lošeg vremena, izjavio je predsjednik iranskog Crvenog polumjeseca Pir Husein Kulivend, javlja Anadolu.

Objasnio je da zbog nepovoljnih vremenskih uslova i jake magle u regionu trenutno nije moguće letjeti spasilačkim helikopterima Crvenog polumjeseca, ali da ekipe pretražuju teren.

On je za državnu televiziju rekao da je 40 timova za brzo reagovanje poslano u to područje kako bi pomogli u operaciji potrage i spašavanja.

„Riječ je o timovima iz gradova Teherana, Alborza, Ardabila, Zanjana i istočnog i zapadnog Azerbejdžana, uključujući 200 hitnih i specijalizovanih spasilaca“, rekao je on.

Osim toga, 15 timova Crvenog polumjeseca ANST (psi tragači) zajedno sa dva drona Crvenog polumjeseca su stavljeni u službu da traže tragove helikoptera u kojem se nalazi predsjednik i njegov tim.

Državni mediji su locirali helikopter Ebrahima Raisija, te da su timovi za spašavanje na putu prema mjestu nesreće.

„Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i drugi visoki zvaničnici izvršio je u nedjelju teško slijetanje u sjeverozapadnu provinciju Istočni Azerbejdžan“, javila je iranska državna TV.

Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashem.

Državni mediji navode da je najmanje 20 timova za hitne intervencije iz provincija Istočni Azerbejdžan, Ardabil i Zanjan odmah upućeno na mjesto događaja i da su trenutno uključeni u spasilačke operacije.

Još nema izvještaja o stanju onih koji su bili u helikopteru, uključujući Raisija. Zbog planinskih terena i guste magle, operacija potrage i spašavanja će vjerovatno trajati nekoliko sati.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je za državnu televiziju da se delegacija koju je predvodio Raisi vraćala sa ceremonije otvaranja brane na granici Azerbejdžana i Irana.

On je rekao da je jedan od helikoptera u konvoju iranskog predsjednika morao da izvrši "teško slijetanje" zbog loših vremenskih uslova, dodajući da je više spasilačkih timova uključeno u akciju.

Ali Bahadori Jahromi, portparol vlade, na društvenoj mreži X naveo je da je održana sjednica vlade u nedjelju o incidentu u istočnom Azerbejdžanu.

„Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik, koji je predsjedavao sjednicom, odmah je otputovao u sjeverni grad Tabriz zajedno s drugim zvaničnicima vlade“, rekao je Jahromi.