Izraelski poslanik i bivši zamjenik šefa obavještajne agencije Mossad kritizirao je agresiju na Gazu koja je u toku, rekavši da je "uzaludan", jer je Izrael na gubitku i upozorio da se suočava s ekonomskim kolapsom.

"Ovom ratu nedostaje jasan cilj i očigledno je da ga nedvosmisleno gubimo", rekao je Ben-Barak za izraelski javni radio.

"Prisiljeni smo da se borimo na istim područjima i na kraju gubimo više vojnika", rekao je.

"Također se suočavamo sa zastojima na međunarodnoj sceni, sa našim odnosima sa Sjedinjenim Državama koji se značajno pogoršavaju, a izraelska ekonomija u padu", rekao je.

Ben-Barak otvoreno poručuje "Pokažite mi jednu stvar u kojoj smo uspjeli."

Palestinske frakcije svakodnevno izvještavaju o ubijanju i ranjavanju izraelskih vojnika zajedno sa uništavanjem vojnih vozila često dijeleći video snimke koji dokumentiraju njihove operacije.

Na lokalnom nivou, izraelske vlasti se suočavaju s optužbama za prikrivanje većeg broja žrtava i povreda u redovima vojske.

Brigade Al-Kasam, vojno krilo pokreta Hamas, saopštile su u subotu da su ubile 15 izraelskih vojnika istočno od grada Rafaha u južnom pojasu Gaze. Također su u petak izjavili da su u proteklih 10 dana gađali 100 različitih izraelskih vojnih vozila na svim frontovima sukoba.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u enklavi.

Od tada je ubijeno blizu 35.400 Palestinaca, od kojih su velika većina žene i djeca, a više od 79.300 drugih je povrijeđeno od prošlog oktobra nakon napada Hamasa.

Više od sedam mjeseci nakon izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze ležali su u ruševinama usred tegobne blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za "genocid" pred Međunarodnim sudom pravde , koji je naredio Tel Avivu da osigura da njegove snage ne počine djela genocida i da preduzme mjere kako bi se osigurala humanitarna pomoć civilima u Gazi.