Društvo | 30.07.2021.

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Šefik Džaferović primio dobitnike Nagrade "Nino Ćatić"

"Zahvalio bih se organizatoru nagrade Udruženju 'Biti novinar' što radi ovako plemenitu i korisnu aktivnost - što u znak sjećanja na rahmetli Ninu Ćatića, novinara koji je 10. jula 1995. godine iz Srebrenice poslao svoj posljednji izvještaj, organizira javni poziv i da se nagrađuju novinari za radove koji govore na tu temu", izjavio Džaferović

R. I.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je primio dobitnike ovogodišnje novinarske nagrade "Nino Ćatić" Miralema Ovčinu, Almu Arnautović i Ahmeta Bajrića.

"Zahvalio bih se organizatoru nagrade Udruženju 'Biti novinar' što radi ovako plemenitu i korisnu aktivnost - što u znak sjećanja na rahmetli Ninu Ćatića, novinara koji je 10. jula 1995. godine iz Srebrenice poslao svoj posljednji izvještaj, organizira javni poziv i da se nagrađuju novinari za radove koji govore na tu temu", izjavio Džaferović.

Pozitivnim smatra da se osim sjećanja na Ćatića promovira i istina o genocidu u Srebrenici i da se sprečava zaborav.

"Za mene je ovo važan sadržaj u okviru obilježavanja svake godišnjice genocida. Pozivam sve novinare u BiH da se pridruže aktivnostima koje vodi Udruženje 'Biti novinar'. Također, ih pozivam da daju svoj doprinos kada je u pitanju istina i pravda i najnoviji zakon koji je donio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko čiji je cilj da se zaštiti diginitet žrtava i spriječi laž ili bilo kakva druga vrsta necivilizacijskog postupanja. Ono što radi Udruženje 'Biti novinar' je na tragu ovoga i zato zaslužuje svaku moju podršku i pažnju", poručio je Džaferović.

Dobitnik nagrade za radijski izvještaj Miralem Ovčina istakao je da je veoma sretan zbog toga što mu je dodijeljena nagrada.

"Prije svega sam počastvovan interesovanjem Džaferovića i svim onim što je uradio za projekt koji su osmislili Emina Hodžić i Dino Durmić. Ovo smatram priznanjem redakciji dramskog dokumentarnog programa BHRT-a, koja više od 20 godina radi projekte koji su posvećeni genocidu u Srebrenici", rekao je Ovčina.

Nagradu "Nino Ćatić" inicirala je Emina Hodžić, koja je navela da je velika čast biti u Predsjedništvu BiH, gdje je Šefik Džaferović visoki pokrovitelj navedene nagrade.

"Cilj projekta je da nagrada dobije regionalni karakter, da se proširimo koliko god je to moguće. Nadam se da će biti mnogo bolje u narednim godinama", kazala je Hodžić.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. Nagradu za radijski izvještaj dobio je Miralem Ovčina, za televizijski prilog Vahidin Mujagić, za pisani tekst Alma Arnautovic, za fotografiju Ahmet Bajrić, te za blog/vlog Anisa Mahmutović.

Organizator dodjele nagrade je Udruženje "Biti novinar" iz Tuzle uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, generalno pokroviteljstvo federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, Udruženja "Žene Srebrenice", Grada Tuzla te saglasnost Hajre Ćatić, majke Nine Ćatića.

VIŠE O TEMI: Novinarka Stava, Alma Arnautović, dobitnica Nagrade Nino Ćatić

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Azir Osmanović u UN-u: Međunarodnim priznanjem genocida zaustaviti poricanje, historijski revizionizam i prijetnje nasiljem

Nedostižna pravda: 25 godina tišine za žrtve Kaluđerskog laza

Hutba povodom manifestacije "Dani vakufa u BiH": Dobročinitelji su ponos Bošnjaka i cijelog ummeta

Beograd je bio kitnjast muslimanski grad, divila mu se čitava Evropa