Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH “, broj 79/22) i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH “, broj 67/22) koje je 2. oktobra 2022. donio visoki predstavnik Christian Schmidt, s prijedlogom da se navedeni propisi ukinu.

Zahtjevom se traži utvrđivanje nesaglasnosti odredbi osporavanih Amandmana i Zakona sa Ustavom BiH, prije svega u dijelu koji se odnosi na demokratsko načelo i konsekventno tome načelo vladavine prava, odnosno njegov princip pravne sigurnosti.

Valja podsjetiti da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u našoj državi Christian Schmidt u izbornoj noći donio odluku da se izmijeni Izborni zakon i Ustav FBiH, kojom je povećan broj delegata u Domu naroda FBiH na 80, a klub svakog konstitutivnog naroda na 23 delegata.

Kako je kasnije pokušao obrazložiti, na ovaj način će se ubrzati imenovanje vlasti na federalnom nivou i "otčepiti" blokade kojima smo svjedočili u proteklom periodu. Ipak, ova odluka izazvala je bijes javnosti koja je ocijenila da posljednja odluka Christiana Schmidta u potpunosti ide na ruku Dragana Čovića i Hrvatske demokratske zajednice te da je u suštini antidržavna.

Također, zahtje za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH prethodno je podnio i Željko Komšić.