Politika | 08.12.2022.

Stav pobjedničke stranke

SDA: Pozvat ćemo sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti

"Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države BiH, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve, te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku. Naredni mandat bi u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta BiH, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unaprjeđenju svakog segmenta života naših građana", zaključuje se u saopćenju SDA

R. I.

Okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dovrešen je izborni proces i time su se stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u FBiH, navodi se u saopćenju SDA koja je naglasila da će pozvati sve "relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti u skladu s Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača".

"Kao pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA će predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda. SDA će u narednim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u FBiH u skladu s Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača", navodi se u saopćenju.

Istakli su da će ostati pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka s najboljim izbornim rezultatima.

"Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države BiH, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve, te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku. Naredni mandat bi u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta BiH, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unaprjeđenju svakog segmenta života naših građana", zaključuje se u saopćenju SDA.

U Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH ući će delegat SDA iz Livanjskog kantona, odlučio je danas žrijeb u Centralnoj izbornoj komisiji.

Time su stranke "Osmorke" ostale na deset delegata u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda, što znači da su ostale bez mogućnosti da predlažu potpredsjednika ili predsjednika FBiH. S druge strane, SDA je dobila većinu u Klubu Bošnjaka i nezaobilazan je faktor za formiranje vlasti.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Narkotici i Primitivizam: Degeneracija bošnjačke političke scene

Bojkot opozicije u Parlamentu FBiH: Ne želimo biti čuvari kvoruma u nebitnim komisijama

UHVAĆEN U LAŽI: Konaković tvrdi da se 2016. nije znalo ko je Edin Gačanin, SIPA ga demantuje

Dok se vi brinete za sigurnost svoje djece, Konaković se brine za perače novca, Ramo Isak ih svečano dočekuje, a Nermin Nikšić jede tortu