Politika | 08.12.2022.

Stav pobjedničke stranke

SDA: Pozvat ćemo sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti

"Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države BiH, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve, te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku. Naredni mandat bi u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta BiH, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unaprjeđenju svakog segmenta života naših građana", zaključuje se u saopćenju SDA

R. I.

Okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dovrešen je izborni proces i time su se stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u FBiH, navodi se u saopćenju SDA koja je naglasila da će pozvati sve "relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti u skladu s Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača".

"Kao pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA će predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda. SDA će u narednim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u FBiH u skladu s Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača", navodi se u saopćenju.

Istakli su da će ostati pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka s najboljim izbornim rezultatima.

"Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države BiH, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve, te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku. Naredni mandat bi u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta BiH, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unaprjeđenju svakog segmenta života naših građana", zaključuje se u saopćenju SDA.

U Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH ući će delegat SDA iz Livanjskog kantona, odlučio je danas žrijeb u Centralnoj izbornoj komisiji.

Time su stranke "Osmorke" ostale na deset delegata u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda, što znači da su ostale bez mogućnosti da predlažu potpredsjednika ili predsjednika FBiH. S druge strane, SDA je dobila većinu u Klubu Bošnjaka i nezaobilazan je faktor za formiranje vlasti.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Dinin diplomatski dodir: Najavio da će Szijjarto lobirati za Bosnu, ovaj najavio glasanje protiv rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

Odnosi Irana i Izraela: Od saveznika do smrtonosnih neprijatelja

Šta se krije iza teatralnosti iranskog napada na Izrael

Kako Iran godinama naoružava Palestince na Zapadnoj obali