Iz Stranke demokratske akcije saopćili su da su duboko razočarani odnosom predstavnika međunarodne zajednice prema otvorenom pokušaju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je pokrenut usvajanjem posljednjih zaključaka u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika srpska. 

„Mlake reakcije u kojima se 'svi lideri pozivaju na dijalog', na 'izbjegavanje zapaljive retorike i izgradnju povjerenja' pokazuju nevjerovatan izostanak spremnosti da precizno identificiraju problem i suoče se s njim. Ovakvim stavovima izjednačava se odgovornost onih koji blokiraju rad institucija i nasrću na ustavno-pravni poredak BiH, s onima koji se bore za funkcionalne institucije i suprotstavljaju se antiustavnom djelovanju. Relativiziranje obima i uzroka krize može samo dodatno ohrabriti aktere koji nasrću na stabilnost i mir“, poručili su iz SDA.

Ukoliko predstavnicima međunarodne zajednice još uvijek nije jasno ko pravi probleme u BiH, podsjećaju da iza prijetnji secesijom entiteta RS, koje su sadržane i u zvaničnim dokumentima SNSD-a, te direktnog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokušajem neustavnih otimanja nadležnosti države, uz otvorenu prijetnju upotrebom sile, stoji jedan čovjek – Milorad Dodik i njegova stranka. 

„U okolnostima u kojima Dodikove blokade ugrožavaju mir, živote i imovinu građana, posljednje izjave šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o 'nemogućnosti Predsjedništva BiH da se dogovori oko angažiranja logistike Oružanih snaga BiH' ne samo da izjednačavaju odgovornost i obmanjuju javnost već duboko vrijeđaju inteligenciju građana BiH koji trpe posljedice Dodikovih drskih blokada. Nisu Oružane snage BiH spriječene da pomognu ljudima u nevolji zato 'što nije bilo dogovora u Predsjedništvu BiH', već zato što je njihov angažman u više navrata spriječio Milorad Dodik“, dodaje se.

Iz SDA zaključuju da je krajnje vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice prestanu s bježanjem od neugodne istine kroz izjednačavanje odgovornosti. Umjesto toga, dužni su da jasno i nedvosmisleno identificiraju krivce za destabilazaciju prilika, te u skladu s obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno reagiraju. U suprotnom, bit će saučesnici u uvlačenju BiH, ali i cijelog regiona, u opasan i potpuno neizvjesan razvoj događaja.