Iz Općinskog odbora SDA Centar Sarajevo reagirali su saopćenjem na izjave Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koji građane svoje zemlje naziva hijenama, a u kontekstu navoda da je u posljednje vrijeme situacija u stranci Narod i Pravda, čiji je Konaković predsjednik, blago rečeno, napeta.

Govoreći o mogućem postojanju različitih struja unutar NiP-a, Konaković je pitao kako da ˝hijenama i poslušnicima, objasnimo da se u našoj družini glasno i otvoreno govori, da se mišljenja razmjenjuju, bruse, provjeravaju˝.

˝ Mi ovaj posao radimo sa puno strasti i emocija, zato vas i pobjeđujemo. Kako da vama dizačima drhtavih ruku za sve prijedloge šefova objasnimo da tako ne treba i da je dobro da kažete svoj stav i kad je drugačiji od predsjednikovog? I kako da vam objasnimo da nakon toga ima života u politici, da se normalno sarađuje i u timu putuje? Niste to nikad shvatili, zato smo vas pobijedili. Imali ste resurse, bilo vas je mnogo više, a upravo zbog ovih razlika smo vas pobijedili˝, naveo je Konaković.

Iz SDA Centar poručuju da frustracije zbog raspada vlastite stranke, ali i opoziva svog načelnika Srđana Mandića, Konaković liječi vrijeđajući one koji se usude pisati o frakcijskom ratu u NiP-u.

˝Svoj bijes zbog gubitka kontrole nad vlastitom strankom, koji se oslikava u javnom odbijanju lokalnog ogranka u Centru da ga posluša u vezi sa opozivom Mandića, Konaković ne smije iskaljivati na građanima Bosne i Hercegovine˝, navodi se u saopćenju SDA Centar.

Također navode da se ministar vanjskih poslova obračunava s Bošnjacima, nazivajući neke od njih hijenama i drugim pogrdnim nazivima. Istovremeno, podsjećaju iz SDA Centar, četnici orgijaju Prijedorom, prijete povratnicima i uposlenicima Memorijalnog centra jer se bore protiv negiranja Genocida, dok ´novi i reformisani´ Milorad Dodik vrijeđa člana predsjedništva Denisa Bećirovića, a Mandić iznosi šovinističke teze o ´mutiranom genu SDA´.

˝Bosna i Hercegovina nikada ne smije da liči na mračnu Srbiju i njeno društvo, niti se smije dozvoliti ´Vučićizacija´ javnog prostora kroz uvrede i napade na građane i medije. Nažalost, Konaković je našao pogrešnog uzora i uvodi ovaj standard u javni život. Konaković je naveo i neistinu da je NiP nekoga pobijedio, vjerovatno misleći na SDA. SDA ima 3,5 puta više glasova od ove lokalne stranke i sama više od cijele izdajničke Trojke zajedno. Narod je, nakon svih brutalnih napada na SDA od strane NiP-a, preskupih izbornih kampanja plaćenih sumnjivim novcem, otimanja poslanika za svoje vlade, jasno rekao da ne želi NiP i podaničku Trojku, već SDA i patriotski blok. Već na izborima 2024. godine građani će vam još jasnije pokazati da ne praštaju izdaju, da psovanje Genocida u lice ne smatraju razgovorom i kompromisom, da ne žele ´gutače žaba´ niti priznaju okupatorsku vlast, te će vas zbog toga poslati u historiju. Ako se vaše stranke do tada, zbog borbe za budžete i izborni plijen, same ne raspadnu˝, poručuju iz SDA Centar.