U ime SDA konsultacijama je prisustvovala zastupnica u Parlamentu BiH i pravni ekspert Alma Čolo. Prenijela je stav SDA da je jedina prihvatljiva intervencija visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nametanje izmjena Izbornog zakona koje se odnose na integritet i transparentnost Izbornog zakona.

“Za SDA da su neprihvatljiva rješenja koja su se nezvanično pojavila u javnosti, a koja podrazumijevaju povećanje broja delegata za izbor predsjednika Federacije BiH sa šest na osam, uvođenje cenzusa od tri posto i ukidanje popisa iz 1991. kao referentnog i takva rješenja neće biti prihvatljiva ni u eventualnim budućim pregovorima”, saopćeno je iz SDA.

"Takvim rješenjima ne bi se riješio problem deblokade Federacije, već bi se omogućile nove blokade. Istovremeno, cenzusom od tri posto produbile bi se etničke podjele i uvele nove diskriminacije konstitutivnih naroda koji u manjini žive u određenim kantonima. Primjena popisa iz 2013. godine na kvote za izbor delegata u Dom naroda i istovremeno zadržavanje popisa iz 1991. godine za raspodjelu funkcija u izvršnoj vlasti, dodatno bi narušilo balans na štetu Bošnjaka", saopćili su iz SDA.

SDA podsjeća da je Briselskim sporazumom, kojeg su prihvatile gotovo sve parlamentarne stranke, dogovoreno da se reformi Izbornog zakona i Ustava pristupi nakon Općih izbora u oktobru ove godine, a najkasnije šest mjeseci od formiranja svih nivoa vlasti.

Narmin Nikšić, predsjednik SDP-a nakon sastanka je izjavio: “Saopćio nam je odluku kakvu smo i prije toga iskomunicirali. Mogu reći da je zadovoljstvo da se u ovom trenutku ne ide u nametanje nekih ekstremnih odluka koje su izazvale nemir u javnosti. Dakle, imat ćemo nametanje samo odluke koja se tiče integriteta izbornog procesa. Mi nismo vidjeli odluku iako je rečeno da je ona proslijeđena prema političkim partijama, ali nam je rečeno da nećemo doživjeti nikakvo iznenađenje”.

Predrag Kojović koji je kao predstavnik Naše stranke učestvovao na sastanku kazao je da smatra kako visoki predstavnik u BiH ima "vrlo, vrlo dobre namjere prema Bosni i Hercegovini".

Upitan da li očekuje dogovor sa HDZ-om kada ovakve promjene o kojima se govori idu upravo naruku HDZ-u, te koja je fajda kad znamo kako su svi prethodni pokušaji propali, Kojović je kazao: "Mi smo natjerani da pregovaramo s ljudima koji ne žele da se dogovire i to je naš problem od početka. Zašto bi se HDZ dogovarao s nama kada zna da će možda od gospodina Scmidta dobiti ono što žele. To je bio problem svih pregovora”.

Kojović je kazao i da "nijedan visoki predstavnik nas neće izvaditi iz ovoga".

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je nakon sastanka, kako se od njega i očekuju, rekao da je za trenutnu političku situaciju isključivo kriva Stranka demokratske akcije (SDA), zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

“Mi smo zadovoljni. Mogu reći da malo likujem, zato što smo mi trpili kritike jer smo išli u Neum na pregovore, a sad smo čuli od međunarodne zajednice da se mora pregovarati. Ponovo smo nažalost vraćeni na razgovore o Izbornom zakonu i integritetu izbornog procesa, a stali smo sa razgovorima o izmjenama Ustava. Vraćamo se na HDZ-ov zakon", ističe Konaković.

Konaković je rekao da je visoki predstavnik Christian Schmidt na ovom sastanku vikao i lupao rukama od sto.

"Schmidt je u jednom momentu spomenuo da razmišlja i o cenzusu koji se odnosi na presudu Ljubić. To će biti izazov za visokog predstavnika. Imali smo interesantan sastanak, Schmidt je vikao i lupao po stolu. Prvi put smo vidjeli da ima emocije. Stekao sam dojam da Schmidt mudro čeka neko vrijeme nakon čega se mogu desiti neka nametanja", kazao je Konaković.

Generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić nakon sastanka u OHR je kazao da cementiranje etničkih kvota ne dolazi u obzir, te da Schmidt blokade treba adresirati HDZ-u.

“Mali su pomaci u kontekstu transparentnosti izbora, koji su iskomunicirani s Centralnom izbornom komisijom BiH. Što se tiče političkog dijela, mislim da je glas građana jednim dijelom utjecao da se ovo sve odgodi. Ne mislim da je ovo završena priča, mislim da će početkom devetog mjeseca ovo ponovo biti na stolu”, rekao je Đonlagić.