Predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sinoć se “prikazao” na Radio-televiziji Republike srpske (RTRS) i to u emisiji “Telering” koju uređuje i vodi Mato Đaković.

U ovom pomalo neočekivanom televizijskom pojavljivanju čelnik međunarodne zajednice u našoj državi dobar dio gostovanja u ovom dijaloškom programu proveo je dokazujući svoj legitimitet onima koji ga ne priznaju, pričajući o predsjedniku entiteta Rs Miloradu Dodiku i državnom ministru sigurnosti Nenadu Nešiću, a kratko se dotakao i članice Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović.

Između ostalog, Schmidt je rekao “da nema ništa protiv Dodika i da ga ne gleda kao neprijatelja”, ali da se suprotstavlja njegovim odlukama.

“Ja ne kažem da ja ne želim da razgovaram s Miloradom Dodikom, ali on ne želi sa mnom da razgovara. U najboljem interesu Rs-a, sugerirao bih mu da promijeni taj stav. Јa razgovaram s drugim političkim strankama. Imao sam koristan razgovor s Mladenom Ivanićem i volim da razgovaram s mladim ljudima. Kada je u pitanju Milorad Dodik, ja ne kritiziram njega, već njegove odluke”, riječi su Christiana Schmidta.

Željki Cvijanović je, pak, zamjerio što se nije pozdravila i rukovala s njim na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Gospođa Cvijanović je tada izašla sa sjednice. Pozdravio sam je. Ona je bila malo nervozna, da ne daje nikakav komentar, već da me optužuje. I to je bila situacija. Samo zamislite kakvu je sliku poslala kao predstavnica šefa države i sliku o svojoj zemlji, BiH. Cvijanovićeva je pozvana na Vijeće sigurnosti i od mene je zatraženo da izložim svoj izvještaj. Tako da smo se našli u jednoj situaciji gdje treba pokazati poštovanje kao prema svakom ljudskom biću. Tako da bih ja savjetovao da je na sljedećem susretu bolje ipak da se rukujemo i da budemo ljubazni jedno prema drugom”, naveo je u “Teleringu”.

Isto tako, Nenadu Nešiću poručeno je samo da zamisli šta bi uradio Paddy Ashdown da je na mjestu Christiana Schmidta, koji kao visoki predstavnik u posljednje vrijeme trpi sve žešće uvrede od ministra sigurnosti BiH.

“I način na koji se on ponaša zaista brine, posebno kada to pogledate u kontekstu bezbjednosne situacije. Zaista nisam sretan kada vidim da gospodin Nešić daje neke izjave koje su pogrešne i zlonamjerne. Zaista bi trebao raditi da njegove namjere budu po strani i da u miru nastavimo raditi svako svoj posao. Ja sam bio i u Rajlovcu, a tamo su ljudi s dugim cijevima. Nešić bi trebao biti meni zahvalan što se ovoliko trudim da donesem boljitak ovoj zemlji. Trebalo bi ga biti stid što se upušta u ovakve igre. Ali ako neko misli da se može poigravati s ovim temama samo da bi napravio show, onda to ne prihvatam. To je neodgovorno ponašanje. On bi trebao biti svjestan da se ne može ovako ponašati i ne dopada mi se njegovo ponašanje”, zaključio je Schmidt.