Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da vlasti Republike srpske "teško krše" Dejtonski sporazum istaknuvši kako je stoga nužno zadržati jači angažman međunarodne zajednice i tako spriječiti raspad BiH.

Stanje u BiH našlo se na dnevnom redu redovite sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na temelju izvještaja što ga tom tijelu svakih šest mjeseci podnose visoki predstavnici međunarodne zajednice.

Schmidt pohvalio reformske napore koje su do marta uložile vlasti BiH 

Schmidt je u svom trećem izvještaju u sadašnjem mandatu na 40-ak stranica analizirao stanje od oktobra prošle godine, a u istupu u New Yorku je upozorio da je ono pogoršano unatoč optimizmu što ga je u martu potaknula odluka Evropskog vijeća da odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Pohvalio je reformske napore koje su do marta uložile vlasti BiH predvođene Vijećem ministara na čijem je čelu Borjana Krišto.

Schmidt je kazao kako su unatoč tomu uslijedili do sada "nezabilježeni napadi" na Dejtonski sporazum pa je stoga potrebna veća međunarodna pažnja kako bi se u BiH sačuvao mir i izbjegao raspad društva.

"Građani se plaše rata ali žele živjeti u miru i stabilnosti", kazao je Schmidt dodajući kako stoga poziva na zajedničko djelovanje radi ubrzavanja reformi stvaranja pozitivne klime "korak po korak".

Prijetnjom je opisao pokušaje stvaranja "tvrde" međuentitetske granice, napade na pravosuđe i Ustavni sud BiH, a parlament Federacije BiH pozvao je da što prije odobri imenovanje ustavnog suca kojega je predložio HDZ BiH.

Kazao je kako je u postojećim okolnostima morao posegnuti za svojim ovlastima i nametnuti tehničke izmjene izbornog zakona BiH kako bi se predstojeći lokalni izbori održali na regularan način, što uključuje i zabranu kandidiranja osuđenima za ratne zločine.

Neprihvatljivim je ocijenio veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici za čim posežu političari iz reda bosanskih Srba. 

Kazao je i kako Dejtonski sporazum ostaje garant opstanka BiH u postojećim granicama i okvir za saradnju dvaju entiteta ali sve je to, kako tvrdi, ugroženo prijetnjama iz Republike srpske.

"Smatram da RS i njene vlasti teško krše Dejtonski sporazum. Prijetnja secesijom RS je protivustavno ponašanje i to može prouzročiti velike prijetnje ne samo po BiH nego i po cijelu regiju", kazao je Schmidt na sjednici Vijeća sigurnosti.

Na sjednicu je došao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji je posebno insistirao na potrebi usvajanja rezolucije kojom bi Opća skupština UN-a odala počast žrtvama Genocida u Srebrenici. Optužio je vlasti RS za potkopavanje mira i stabilnosti kroz protivustavno djelovanje.

Punu potporu Schmidtu uz poziv na dijalog političara u BiH i provedbu reformi i osudu secesionističkih prijetnji dali su predstavnici svih država koje su trenutno članice Vijeća sigurnosti osim Rusije i Kine.

Američki predstavnik pri UN-u Robert Wood kazao je kako je OHR ključna institucija za održanje mira i stabilnosti u BiH, a izričito je kritizirao čelika bosanskih Srba Milorada Dodika označivši ga direktnom prijetnjom sigurnosti u BiH i regiji.

"Potpuno podržavamo visokog predstavnika i sve njegove ovlasti", kazao je Wood dok je ruski ambasador Vasilij Nebenzja kritizirao ne samo visokog predstavnika nego i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića zamjerajući im što su uopće došli u New York dok za to nemaju suglasnost iz RS.

Tvrdio je kako njih dvojica samo promoviraju "zapadnjačke ideje unitarne države" čime riskiraju "krvavi sukob".  

Kineski predstavnik Geng Shuang bio je nešto suzdržaniji od Nebenzje pozivajući na "nepristran stav i izbalansiran pristup", ali je potvrdio kako ni njegova zemlja ne podržava djelovanje visokog predstavnika Schmidta. I Shuang i Nebenzja najavili su kako njihove države neće glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Srpski predstavnik pri UN-u Saša Mart također je pozivao da se ta rezolucija ne usvaja "jer je pokrenuta protivzakonito", a njezine inicijatore opisao je kao neprijatelje Srbije.