Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, reagirao je danas nakon nedavnih odluka koje je izglasala narodna skupštine Republike srpskje u vezi sa Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Njegovo obraćanje uslijedilo je nakon posljednje političke krize koju je svojim potezima izazvao predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik te odluka Narodne skupštine RS koja je donijela zakon kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće provoditi na teritoriji entiteta RS.

Schmidt je odlučio da zakon kojeg je donijela Narodna Skupština RS neće stupiti na snagu. Kako je kazao, napad na ustavni poredak BiH je krivično djelo.

- Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum koji je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat i zločine i ono što su građani ove zemlje podnosili jako dugo vremena. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne ponovi nikada. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH - kazao je Schmidt te nastavio:

- Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi posljedice ovakve neodgovarajuće poteze vladajuće koalicije, posljedice snose građane RS. Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji - naveo je Schmidt.

“Zakon o nesprovođenjue odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS neće stupiti na snagu. Svi su poništeni”, rekao je Schmidt i najavio i izmjene Krivičnog zakona.

“Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti. Oni koji narušavaju ustavni poredak moraju biti procesuirani, oni će snositi posljedice za svoje postupke. Dozvolite dam jedno upozorenje: Sve opcije su na stolu!. Vi znate koji je to spektar bonskih ovlasti koji imam na raspolaganju. Sve opcije su i dalje na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti.”

Pozvao je međunarodne partnere da uvedu sankcije protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH. Odluke su, rekao je, već objavljenena službenoj stranici OHR-a i stupaju na snagu odmah.

Nešto ranije tokom dana Milorad Dodik je izjavio da Republika srpska neće prihvatiti ni jednu odluku “lažnog visokog predstavnika” te poručio da Christian Schmidt nije legalan. “Baš danas kad Srbi obilježavaju veliko stradanje, Schmidt je najavio konferenciju za novinare da kao donese neku odluku”, kazao je Dodik u Bratuncu i ponovio da Republika srpska neće prihvatiti nikakve "kazne".