Politika | 26.08.2022.

Predizborne aktivnosti OHR-a

Schmidt ne odustaje: Izmjena izbornog zakona po mjeri HDZ-a

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt počeo je novu rundu konsultacija u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona.

R.I.

Visoki predstavnik Christian Schmidt planira nametnuti izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona najkasnije do 15. septembra, saznaje Istraga.ba. No, to ne znači da će i realizirati svoj plan, jer još nije dobio podršku zemalja Evropske unije, uključujući i njegovu Njemačku.

U vezi s novim planovima o nametanju Izbornog zakona Schmidt je pokrenuo i novi krug razgovora u koji su uključeni SDP, SBB, NiP i Naša stranka. Također, visoki predstavnik organizirao je i sastanke na koje poziva režisere, novinare i druge javne ličnosti koje želi pridobiti i čiju podršku očekuje.

Pozivajući se na izvore iz OHR-a, Istraga.ba je objavila da su proteklog vikenda na večeri kod Christiana Schmidta bili advokat Nedima Ademovića, režiseri Jasmila Žbanić i Haris Pašović te novinarke Aida Čerkez i Duška Jurišić.

Schmidt, navodno, od svojih gostiju nije dobio podršku za svoje planove. “Sagovornicima je, pak, potvrdio da su ‘izmjene koje su procurile u javnost’ – autentične. Što znači da je OHR 19. jula ove godine namjeravao izmijeniti Ustav Federacije BiH i odredbe Izbornog zakona koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda Federacije i izbor predsjednika ovog entiteta. Ipak, od prvobitne namjere da uvede cenzus od tri posto prilikom delegiranja delegata u Dom naroda FBiH, Christian Schmidt je odustao”, piše Istraga.ba.

Dođe li do upotrebe Bonskih ovlasti, OHR bi nametnuo odredbu kojom se propisuje da je za predlaganje rukovodstva Federacije BiH potrebno sedam ili osam potpisa u svakom od klubova tri konstitutivna naroda Doma naroda FBiH, piše Istraga.ba.

“Ustav Federacije BiH trenutno propisuje da je za predlaganje (pot)predsjednika FBiH nužno prikupiti po najmanje šest potpisa unutar sva tri kluba konstitutivnih naroda. Ukoliko bi Schmidt broj potpisao podigao na sedam ili osam, to bi značilo da je HDZ BiH ponovo neminovan partner u vlasti i na nivou Federacije BiH i nas nivou BiH. Jer, već smo objavljivali, pet kantona u kojima stranka Dragana Čovića nije dominantna daje samo pet hrvatskih delegata  u Dom naroda FBiH. Nakon što su objavljene stranačke liste, pojavila se mogućnost da se i iz SBK izabere jedan delegat iz reda hrvatskog naroda koji nije pod kontrolom HDZ-a BiH. To bi značilo da probosanske stranke u Domu naroda FBiH mogu imati šest delegata u Klubu Hrvata, koliko je, prema važećim odredbama Ustava FBiH, potrebno da bi se izabrao (pot)predsjednik Federacije iz reda hrvatskog naroda. No, Christian Schmidt i dio međunarodnih zvaničnika ne želi takav ishod, pa, stoga, dižu ljestvicu na sedam ili osam potpisa, što će HDZ BiH učvrstiti u vlasti”, navodi se dalje.

Što se konsultacija u OHR-u tiče, sve stranke nisu dobile poziv, uključujući i one s najviše ruku u parlamentima

O "izmjenama koje su procurile u javnost" bili su anketirani i građani, tvrdi analitičar Reuf Bajrović. On je iznio podatke o tom anketiranju, a provela ga je jedna od ambasada u Bosni i Hercegovini, navodi Bajrović ne precizirajući koja.

“Imao sam uvid u istraživanje javnog mnijenja koje je platila jedna od ambasada u Bosni i Hercegovini. Na pitanje da li podržavate Schmidtovo nametanje izbornog zakona kako je objavljeno u medijima: 22 posto građana podržava, 61 posto se protivi. Ostali nemaju mišljenje ili odbijaju odgovoriti”, naveo je Bajrović.

(Izvor: Faktor)

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Kako Evropska unija štiti kriminalce iz Bosne i Hercegovine

Trumpu neće biti presuđeno prije izbora

Koalicija za Mostar velikim skupom otvorila kampanju za lokalne izbore

Gotovo nikada ne fula: Lichtmanovo predviđanje za predsjedničke izbore 2024.