Na izborima koji su prekjučer održani u Pakistanu nezavisni kandidati povezani sa strankom na zatvorsku kaznu osuđenog pakistanskog političkog lidera i bivšeg premijera Imrana Khana osvojili su najviše mjesta u Nacionalnoj skupštini ove mnogoljudne zemlje. Cijeli proces pratilo je mnogo kontroverzi, od javnih optužbi, protesta, sporog prebrojavanja, do činjenice da je jedan od najistaknutijih političkih lidera izbore dočekao u zatvoru, bez prava na kandidiranje.

Bez obzira na to, prema izvještaju Izborne komisije Pakistana, nezavisni kandidati do sada su osvojili 98 mjesta. Većina nezavisnih kandidata povezana je upravo s Khanovom strankom – Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). Pakistanska muslimanska liga – Nawaz stranka (PMLN), koja je smatrana favoritom ovih izbora, do sada je osvojila drugo mjesto sa 69 mandata. Pakistanska narodna partija (PPP) na trećem je mjestu sa 51 mandatom.

Još se ne zna ko je osvojio preostala 22 mjesta u Skupštini, ali i ako bi sva pripala Pakistanskoj muslimanskoj ligi, koju predvodi bivši premijer Nawaz Sharif, to im ne bi bilo dovoljno da pređu u vodstvo. Nijedna od tri glavne stranke u zemlji neće osvojiti potrebnih 169 mjesta da bi imala većinu u parlamentu i, stoga, neće moći samostalno formirati vladu, te je neizvjesno ko će biti izabran za sljedećeg premijera zemlje.

U govoru objavljenom jučer, verzija Khana generirana umjetnom inteligencijom najavila je pobjedu na izborima. Khan, koji je iza rešetaka od augusta, koristi umjetnu inteligenciju da prenese poruke sljedbenicima. “Zadržali ste moje povjerenje, a vaš ogroman odaziv zaprepastio je sve”, rekao je glas AI u videu.

Khanov protivnik, bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif, tvrdio je da će njegova stranka imati najveću podršku birača. Priznao je da nemaju "većinu za formiranje vlade" i da traže koalicione partnere. Analitičari smatraju da Sharifa, čiji je jedan mandat završio vojnim udarom, favorizira vojni establišment. Vojska je ranije negirala da podržava Sharifa.

Načelnik štaba pakistanske vojske general Syed Asim Munir izjavio je: "Raznoliku politiku i pluralizam Pakistana dobro će predstavljati ujedinjena vlada svih demokratskih snaga prožetih nacionalnom svrhom".

Bivša zvijezda kriketa Imran Khan, koji je zbačen s vlasti u oluji kontroverzi, nalazi se u zatvoru zbog više optužbi, zabranjeno mu je da učestvuje na izborima, a njegovoj stranci je zabranjeno da koristi svoj čuveni simbol palice za kriket na glasačkim listićima, čime su zbunjeni milioni nepismenih ljudi koji bi njima dali glas. Televizijskim stanicama zabranjeno je da prikazuju Khanove govore.

Khan je uhapšen 9. maja prošle godine pod optužbom za korupciju u vezi s Fondom Al-Qadir, koji je u vlasništvu njega i njegove supruge Bushre Bibi. Osuđen je na tri godine zatvora. Njegovi su advokati tvrdili da je cijeli proces montiran, a hapšenje politički motivirano, naglašavajući da je Khanu bilo uskraćeno pravo na pošteno suđenje. 

I pored svega, ovi su izbori pokazali da Khan i njegova politička opcija imaju najveću podršku pakistanskog naroda, iako je on sam u zatvoru. Zasigurno, da je Khan izbore dočekao na slobodi i imao mogućnost javno djelovati, njegova i pobjeda stranke PTI bila bi uvjerljiva.

Pakistan, zemlja sa 220 miliona stanovnika, suočava se sa sve većim izazovima – od ekonomske neizvjesnosti i čestih napada militanata, do klimatskih katastrofa koje dovode u opasnost njeno stanovništvo.