Vlada je organizovala događaje koji uključuju muzičke nastupe o saudijskoj modernoj historiji, vatromet, šou dronova i zvučne efekte, uz učešće 3.500 izvođača, izvještavaju državni mediji.

Godišnjica se obilježava na dan 1727. godine kada je Muhammed bin Saud, osnivač prve saudijske države, preuzeo emirat Diriyah - udaljeni grad koji se sada nalazi na sjeverozapadnom rubu saudijske prijestonice Rijada.

To je bilo oko 18 godina prije onoga što historičari općenito smatraju početkom saudijske države kada je bin Saud, plemenski vođa, sklopio savez s islamskim imamom Muhammedom ibn Abd al-Wahhabom, čija se puristička doktrina često naziva vehabijskim islamom.

Sporazum s imamima ojačao je legitimitet vladara Al Sauda u zamjenu za raskošna sredstva i uticaj koji je konzervativnom vjerskom establišmentu dat u vezi sa socijalnim pitanjima, obrazovanjem i javnim moralom - ovlasti koje je nedavno obuzdao de facto lider zemlje.

Prijestolonasljednik Muhamed bin Salman smanjio je ovlasti vjerske policije, otvorio zemlju za koncerte i kino dvorane, ukinuo zabranu da žene voze i ublažio sistem starateljstva, koji muškarcima daje značajnu kontrolu nad životima žena i djece.

Kraljevskim dekretom prošlog mjeseca proglašen je 22. februar službenim praznikom, poznatim kao "Dan osnivanja", koji će se obilježavati svake godine u znak priznanja "početka vladavine imama Mohammeda bin Sauda" i obilježavanja početka prve saudijske države.

"Mohammed ibn Abd al-Wahhab se briše iz saudijske historije" rekla je Kristin Diwan, viši stalni naučnik na Institutu arapskih zaljevskih država u Washingtonu.

"Ovo je novi saudijski nacionalizam. On slavi Al Sauda - vezujući ljude direktno za kraljevsku porodicu - i umanjuje ključnu ulogu koju je religija igrala u osnivanju države" rekao je Diwan.

Vijeće Shura Saudijske Arabije, uticajno savjetodavno tijelo vlade, također je prošlog mjeseca odobrilo prijedlog izmjena zakona koji reguliše nacionalnu zastavu i himnu. Nejasno je da li će to promijeniti sadržaj zastave koja uključuje šehadet: "Nema drugog Boga osim Allaha; Muhamed je Božiji rob i Božiji poslanik".

Kraljevina već slavi Dan državnosti 23. septembra, koji obilježava pobjedu Al Sauda nad suparničkim plemenima iz regije Hidžaz i osvajanje dva sveta mjesta islama, Meke i Medine, 1925. godine. Država je kasnije nazvana Kraljevina Saudijska Arabija 1932.