Kompanija se priprema za nadmetanje sa SpaceX-om Elona Muska i ostalima u pružanju usluge širokopojasnog interneta na globalnoj razini.

Amazonova jedinica za satelitski internet, Project Kuiper će kasnije tokom godine započeti s masovnom proizvodnjom satelita, objavila je kompanija.

Bit će to prvi od više od 3000 satelita koje tehnološki div planira lansirati u nisku Zemljinu orbitu u predstojećih nekoliko godina.
Ispunjenje cilja za 2024. godinu omogućio bi Amazonu da nastavi s uspješnom realizacijom lansiranja polovine svoje Kuiperove mreže od 3236 satelita do 2026.

Dave Limp, voditelj Amazonova Odjela za potrošačke uređaje rekao je na konferenciji u Washingtonu da kompanija planira proizvoditi "tri do pet" satelita dnevno kako bi ostvarila krajnji cilj.

S obzirom na to da u Kuiperovu mrežu planira uložiti više od 10 milijarda dolara, Amazon se povlači iz dijela poslova koji se odnose na potrošačku elektroniku da bi uspio proizvesti milione terminala potrebnih za povezivanje kupaca s Kuiper satelitima.

Amazon svoje iskustvo u proizvodnji miliona uređaja smatra ključnim kada je posrijedi nadmetanje sa SpaceX-ovom mrežom Starlink, koja u svemiru već ima otprilike 4000 satelita.

Danas SpaceX-ove terminale Starlink, od kojih svaki košta 599 dolara koristi "više od milion kupaca", rekao je Jonathan Hofeller, SpaceX-ov voditelj prodaje Starlink terminala. 

Standardni korisnički terminal, kvadratne antene od 11 inča za Kuiper mrežu Amazon će koštati manje od 400 dolara po komadu kada je riječ o proizvodnji i osiguravanju internetske brzine od 400 megabita u sekundi za korisnike, objavila je kompanija. Manja mobilna antena četvrtastog oblika, široka 7 inča (18 cm) i teška jednu funtu (oko 450 grama), bit će Amazonov najpristupačniji mrežni terminal za korisnike, premda kompanija još nije objavila cijenu.