Sjedinjene Države u četvrtak su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uložile veto na punopravno članstvo palestinske države u UN-u.

SAD su uložile veto na nacrt rezolucije kojom se Općoj skupštini UN-a, koja ima 193 članice, preporučuje da se "Država Palestina primi u članstvo" UN-a. Britanija i Švicarska ostale su suzdržane, dok je preostalih 12 članica dalo svoj glas za rezoluciju.

"Sjedinjene Države nastavljaju snažno podržavati rješenje koje podrazumijeva postojanje dviju država. Ovo glasanje ne odražava protivljenje postojanju palestinske države, nego se njime priznaje da će do njega doći jedino direktnim pregovorima dviju strana", rekao je zamjenik američkog ambasadaora u UN-u Robert Wood.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas osudio je američki veto ocijenivši ga "nepravednim, neetičnim i neopravdanim", te istakao da je suprotan "volji međunarodne zajednice, koja snažno podržava punopravno članstvo Palestine" u UN-u.

Palestinski zahtjev za punopravnim članstvom u UN-u podnesen je šest mjeseci nakon početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi te dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pohvalio je veto SAD-a, dodavši: "Sramotan prijedlog je odbijen. Terorizam neće biti nagrađen."

Palestinci trenutno imaju status posmatrača, što je de facto priznanje državnosti, a dodijelila im ga je Opća skupština UN-a 2012. godine. No, zahtjev za punopravnim članstvom u UN-u moraju odobriti Vijeće sigurnosti i najmanje dvije trećine Opće skupštine.

"Vjerujemo da takvo priznanje palestinske državnosti ne bi trebalo doći na početku novoga procesa, ali ne mora biti na samom kraju procesa. Moramo početi rješavati krizu u Gazi", rekla je Vijeću britanska ambasadorka u UN-u Barbara Woodward.

Prije glasanja o primanju Palestinaca u UN alžirski ambasadoru UN-u Amar Bendjama rekao je da će ono ojačati, a ne narušiti postizanje rješenja koje uključuje postojanje dviju država te dodao da će "mir u Palestinu stići njezinim uključivanjem, a ne isključivanjem".