Portparol Kremlja optužio je Zapad za "vještačko" podizanje tenzija izjavama koje sugerišu da bi Moskva mogla da napadne susjednu Ukrajinu.

Govoreći na ruskoj državnoj televiziji u nedjelju portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ne može isključiti „provokaciju“ u regionu, javlja Radio Slobodna Evropa. 

U intervjuu koji je istog dana objavio Military Times, šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov tvrdi da je Rusija okupila više od 92.000 vojnika oko ukrajinskih granica i da Moskva priprema napad do početka februara.

Budanov je rekao da je Rusija povećala broj trupa i opremu u ukrajinskom regionu Krim, koji je Moskva anektirala 2014. godine, i premjestila balističke raketne sisteme kratkog dometa i drugo naoružanje u oblast blizu granice dviju zemalja.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u subotu da su Washington i Evropa zabrinuti zbog ruskih vojnih poteza.

- Ta histerija se vještački raspiruje - rekao je Peskov.

- Optužuju nas za neku vrstu neobične vojne aktivnosti na našoj teritoriji oni koji su doveli svoje oružane snage iz cijele zemlje. Odnosno Sjedinjenih Američkih Država - dodao je. 

On je optužio NATO da je koncentrisao „vojnu pesnicu“ u blizini ruskih granica i pozvao alijansu da prestane da pruža moderno oružje Ukrajini.

Brod koji je prevozio dva patrolna čamca bivše američke obalske straže uplovio je u Crno more za Ukrajinu u subotu. Ranije ove godine, Ukrajina je primila pošiljku američke municije i protivtenkovskih projektila Javelin iz Washingtona.

The New York Times je prošle nedjelje pisao da američki i evropski obavještajni analitičari vjeruju da ruski predsjednik Vladimir Putin možda razmatra vojnu operaciju protiv Ukrajine s ciljem ili zauzimanja ukrajinske teritorije ili destabilizacije zemlje i dovođenja proruske vlade na vlast u Kijevu.

Kremlj negira optužbe.

Kijev vodi rat protiv separatista koje podržava Rusija u dijelovima istočne Ukrajine od 2014. godine u kojem je ubijeno oko 14.000 ljudi.

Rusija poriče bilo kakvu umiješanost u sukob uprkos ubjedljivim dokazima da je pružila vojnu, ekonomsku i političku pomoć separatističkim formacijama.