Kompletno rukovodstvo SDA u Mostaru podnijelo je ostavku na jučerašnjem proširenom Kolegiju Stranke demokratske akcije u Sarajevu Predsjedništvu SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, a sve zbog teških podjela koje su nastale tokom izbornog procesa, javio je portal Hercegovina.info

Salem Marić je ovo potvrdio riječima kako sa žaljenjem mora konstatirati da je izborni proces u Gradskoj organizaciji SDA Mostar izazvao teške podjele unutar članstva SDA, te između Odbora gradskih područja koji pripadaju GO SDA Mostar, a sve u ime rukovodstva, predsjednika i potpredsjednika Gradske organizacije SDA Mostar.

„Nekolegijalno postupanje, nedemokratsko djelovanje i nesavjesno režiranje procesa unutar OGP-ova je narušilo integritet i demokratičnost Izbornog procesa kao i stvorilo nejedinstvo SDA u Mostaru zbog čega duboko žalim sa svim savjesnim članovima SDA, jer su to bile odrednice i vrijednosti Stranke u Mostaru“, naveo je Marić.

Osim toga, u svrhu istinitog informiranja javnosti, ističe kako „nije istinit konstruirani narativ da vrši zastoj izbornog procesa, s obzirom na to da je suprotna strana na Skupštinu donijela gotovo novi Poslovnik, kojeg ranije nisu dostavili delegatima, te je cilj bio da se Skupština ne održi, jer nisu bili uvjereni da imaju potrebnu podršku“.

„Kao predsjednik, koji je SDA u Mostaru uspješno vodio u godinama iza nas i sa suradnicima ostvarivao najznačajnije rezultate pobjedničke i stabilne Stranke, žalim što su neodgovorni pojedinci i grupe podmuklim djelovanjem, potpuno neodgovorno i ne imajući viziju u svom postupanju, zbog kratkoročnih ciljeva odlučili se na rušenje jedinstva i raskol po prvi put unutar mog uspješnog dvadesetogodišnjeg djelovanja SDA u Mostaru", naglasio je Marić.

Zbog toga, kako je naveo i značajne poruke koju želi poslati, da u ovom slučaju nije važna pozicija Salema Marića, već da se ukaže „na uništeno jedinstvo i normalno okruženje unutar Stranke za narod i članove koji osjećaju da je SDA temelj i oslonac u svim političkim i društvenim izazovima podnio sam ostavku na mjesto predsjednika“.

Predsjedništvu SDA podnesene su i ostavke Izborne komisije Gradske organizacije SDA Mostar zbog Odbora gradskih područja koji nisu ispoštovali nadležnosti Izborne komisije, zbog loših međuljudskih odnosa i pritisaka koji su se odnosili na članove Izborne komisije.

"Bilo kako da se završi izborni proces za predsjednika i rukovodstvo koje će voditi SDA posljedice će se sigurno osjetiti. Narativ i način postupanja koji provodi suprotna strana nisu nešto s čime se možemo složiti i s razlogom dijelim veliku zabrinutost naroda i članova SDA u Mostaru. S obzirom da nas očekuju lokalni izbori u Mostaru, stranku očekuje mukotrpan proces konsolidacije za koji se nadam da će SDA kao najsnažnija politička organizacija u Mostaru uspješno učiniti", zaključio je Marić.

Ipak, ostavka (ili "ostavka") predsjednika Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Salema Marića nije prihvaćena na sjednici Predsjedništva SDA.   

Kako saznaje portal Politicki.ba, Marić jeste izjavio da kompletno rukovodstov GO SDA Mostar podnosi ostavke. No, to je odbijeno. Taj gest protumačen je na najvišem organu SDA kao pokušaj pritiska, pa i ucjene, da se u mostarsku SDA instalira povjereništvo. Zato je i odbijen. 

Kako prenose sagovornici Politicki.ba, "formalno pravno njima je i istekao mandat".

To jeste bilo u službi pritiska da se izdejstvuje stav po želji ranijeg rukovodstva a to je prekid izbornog procesa i uvođenje povjereništva. Kolegij SDA to nije mogao prihvatiti. “Glatko smo odbili takve manevre", rečeno je za Politicki.ba.